Přečtěte si rozhovor se sestrou Freddieho Mercuryho

24. listopad 2011

Před dvaceti lety zemřel zpěvák legendární kapely Queen Freddie Mercury. Čeští fanoušci si jeho památku připomněli už v sobotu 19. listopadu v klubu Mlejn. Na koncert přijala pozvání i zpěvákova sestra Kashmira Cook. Jak na svého slavného bratra vzpomíná, zjišťovala redaktorka Anna Königsmarková.

Kashmira Cook si velmi střeží své soukromí a na setkání s Freddieho fanoušky moc často nejezdí. Prahu ale chtěla už dlouho navštívit a proto přijala pozvání na vzpomínkový koncert. Freddie, pravým jménem Farrokh, byl podle jejích slov odmalička talentovaný a vždy toužil být hvězdou.

"Byl velmi umělecky nadaný. Dokázal by namalovat portrét každého z nás, uměl zahrát melodii na klavír, aniž by měl před sebou noty. Samozřejmě jsem si toho všimla, ale když jste bratr a sestra, tak nedáváte svoje nadšení tolik znát. Chováte se k sobě jako normální členové rodiny," říká Kashmira.

Slavný rockový zpěvák o své rodině příliš nemluvil, ani jí nevystavoval na odiv. Kashmira tak prožila klidný život ve stínu svého bratra. Jeho večírky nenavštěvovala a ani neuvažovala o pěvecké dráze. Písně jejího bratra si ale ráda zazpívá.

"Záleží na dni, na náladě. Samozřejmě pokaždé, když slyším píseň od kapely Queen v rádiu, tak zesílím hlasitost a užívám si to."

Kapela Queen pokračovala v hudební tvorbě i po smrti Freddieho. V roce 1995 vydala album názvem Made in Heaven. Jaké to bylo poslouchat písně Queen, ale už bez slavného frontmana?

"Bylo to velmi působivé. Moc mě zajímalo, jak kapela dokáže skládat písně bez něj. Musím se přiznat, že je to jedno z mých oblíbených alb," dodává Kashmira.

Kashmira na závěr dodává, že v soukromí byl Freddie celkem plachý. Když ho viděla na jevišti, byl to někdo úplně jiný.

autor: ank
Spustit audio