Aero Vodochody se dočkalo platného posudku EIA a může pomýšlet na rozšíření letiště

14. srpen 2017

Čtyři roky čekala společnost Aero Vodochody na rozhodnutí, že rozšíření letištníi plochy nebude mít negativní vliv na životní prostředí (EIA). Resort Richarda Brabce (ANO) dal v pondělí projektu zelenou. Díky schválené EIA nyní může investor žádat o územní rozhodnutí. A to i přesto, že okolní obce s rozšířením letiště nesouhlasí.

„Musíme se se situací nějak srovnat. Nejprve nastudujeme odůvodnění a poté společně s ostatními starosty ze sdružení Stop letišti Vodochody budeme jednat,″ řekl starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček ze STAN.

Obce se bojí především velkého hluku, nárůstu dopravy a ohrožení podzemních vod.

Jana Taušová z ministerstva životního prostředí tvrdí, že vydání EIA automaticky neznamená, že k rozšíření letiště dojde. „Je to jeden z nezbytných podkladů pro povolovací řízení, ve kterých se teprve bude fakticky rozhodovat o povolení záměru.″

Také vedení společnosti si je vědomo, že vyhrálo pouze první část náročného řízení. „Odhaduji, že máme zhruba 80 procent dokumentů, které potřebujeme pro zahájení územního řízení,″ řekl ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur. Pokud by šlo podle něj všechno podle plánu, měly by být práce hotové do sedmi let.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio