Aktivisté se znovu pokusili obsadit prázdný dům na Žižkově

Aktivisté se dnes znovu pokusili obsadit chátrající objekt v Praze na Žižkově, ze kterého už je policie v týdnu vyvedla. Policisté proti nim opět zasáhli, několik jich z domu dostali a jednoho muže zadrželi. Těžkooděnci se také snažili vytlačit dav lidí od budovy. Dva aktivisté se při zásahu zranili. Do objektu bývalé polikliniky, v němž chtějí mít komunitní centrum, někteří pronikli poté, co před dům dorazil pochod až 700 lidí, kteří dnes na podporu centra demonstrovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivisty přišel podpořit dav lidí, policie se ho od chátrající budovy snažila vytlačit

Aktivisty přišel podpořit dav lidí, policie se ho od chátrající budovy snažila vytlačit | Zdroj: ČTK

Na podporu občanské iniciativy Klinika se dnes odpoledne sešlo několik set lidí na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Poté se vydali právě k nevyužívanému objektu na Žižkově. Pochod neprovázely žádné výtržnosti, policisté zasahovat nemuseli.

Jeden z organizátorů průvodu ČTK řekl, že aktivisté chtějí, aby se mohli do domu vrátit a využívat ho, než bude rozhodnuto o jeho dalším osudu.

Žádají také, aby se na toto téma vedla veřejná diskuse, jednání o využití objektu by podle nich měla být transparentní. Požadují rovněž zveřejnění dokumentů, které se záměrů s uvedeným objektem týkají.

V nepoužívaném objektu donedávna nelegálně pobývali narkomani. Před několika dny ho uklidili dobrovolníci a začali bez povolení využívat.

Budovu ovšem spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který dokončuje převod na Generální inspekci bezpečnostních sborů a který s působením aktivistů nesouhlasil.

Aktivisty v úterý k odchodu z polikliniky přiměla policie. Tři lidé, kteří objekt odmítali opustit, skončili v úterý na policejní služebně. Jsou podezřelí z přestupku.


Zvětšit mapu

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme