Aktivisté vytvořili z chátrající budovy v Praze 3 kulturní centrum, podle úředníků neoprávněně

9. prosinec 2014
Zprávy

Příchod policie očekávají aktivisté z Prahy 3 každou hodinou. I přes nesouhlas úřadu totiž zůstávají v chátrající klinice v Jeseniově ulici. Obsadili ji před deseti dny a vlastníma rukama v ní vytvořili kulturně - vzdělávací centrum. Ale protiprávně. Do chátrající budovy se za aktivisty vydala redaktorka Magdaléna Medková.

Stojím přímo před starou klinikou, na které i po letech visí cedule s nápisem Ambulantní centrum pro choroby plicní. Nápis ale trochu zastiňuje bílá plachta se sloganem Co nám pomůže, je kapka zdravého rozumu. Dali ji sem aktivisté z Prahy 3 a právě s nimi, konkrétně s Annou Haustnerovou, jsem se zašla do kliniky podívat.

Vstupujeme do místnosti, kde dřív bývala recepce.

„Je to první místnost, kterou jsme osídlili. Je to takové foyer. Když sem někdo přijde, většinou tady někdo je a může se vás ujmout, říct vám všechno o projektu a provést vás dál prostorem. Před deseti dny tady byla vrstva odpadků. Stále to není ideální, ale každý den se snažíme oživit další místnost," říká Anna Haustnerová.

Pokračujeme dál chodbou, kde bývaly ordinace.

„Je zajímavé, že lidé z okolí, kteří sem přicházejí na kulturní program, sami přinášejí narativ domu v tom smyslu, že říkají: „Jé , tady jsem měl dětskou lékařku!" A najednou se jim to vybaví úplně v jiném kontextu.“

Oživení staré budovy je ale v rozporu se zákonem

Před klinikou v Jeseniově

Na objekt dohlíží Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a jako správce za něj nese zodpovědnost. Navíc, jak řekl jeho mluvčí Robert Hurt, úřad má s budovou své úmysly: „Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v současné době dokončuje převod objektu bývalého zdravotnického zařízení v Jeseniově ulici na Generální inspekci bezpečnostních sborů.“

Aktivisté se nabídli, že kliniku budou chránit alespoň do té doby, než úřad převede majetek na GIBS. Vedení úřadu to ale odmítlo s tím, že za dobrovolníky nemůže nést odpovědnost.

„Úřad trvá na tom, aby tyto osoby objekt opustily,“ dodává Robert Hurt.

Aktivisté odejít nehodlají

Dobrovolníky, kterých je asi 60, teď z budovy pravděpodobně bude muset vyvést policie. Aktivisté totiž bývalou kliniku opustit nechtějí.

03262859.jpeg

„To by znamenalo, že přijde vniveč veškerá práce a úsilí, které jsme do toho vložili a investovali, jak už finančně, tak energií. Tenhle stav nehodláme akceptovat,“ říká Anna Haustnerová.

O podporu chce iniciativa požádat ministerstvo kultury a ministerstvo sociálních věcí. A také zveřejnila petici, kterou zatím podepsalo okolo 2000 lidí.

Čtěte také

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio

Více z pořadu