Bitva o pozemky nad metrem D: Praha se stížností u ústavního soudu neuspěla

3. květen 2017
Zprávy

Ústavní soud odmítl stížnost Prahy proti verdiktu, jímž justice zrušila změnu územního plánu zpřesňující koridor plánovaného metra D. Správní úsek Městského soudu v Praze změnu zrušil v červenci 2015, loni Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost města.

"To je důležitou povinností správních soudů a rozhodně je za takový postup nelze shledávat jako přepjaté formalisty, zasahující do práva na samosprávu. Naopak správní soudy jsou povinny při soudní kontrole chránit veřejná subjektivní práva osob i veřejné zájmy, které mohou být nezákonnými postupy při územním plánování dotčeny," stojí v usnesení.

Zrušená změna územního plánu se týkala pozemků v okolí Thomayerovy nemocnice v Krči a pozemků mezi budoucími stanicemi Nové Dvory a Písnice. Změna tam umožňovala budovat metro na pozemcích do té doby vedených jako územní rezerva.

Čtěte také

Soud změnu územního plánu zrušil proto, že magistrátní odbor životního prostředí v dokumentaci nevysvětlil, proč nepožadoval vypracovat posudek SEA o vlivu koncepcí staveb na životní prostředí. Metro D spojí centrum s jižní částí města. Vyjde podle odhadů na 50 miliard korun. Jezdit v něm budou automatizované soupravy bez řidiče.

Stavba metra D začne v úseku z Pankráce na Olbrachtovu, kde je nejsnazší získat potřebné pozemky. Město má totiž potíže s výkupy zejména v Krči.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu