Blikající žárovky na stromeček i na lampy. Praha utratí za vánoční osvětlení téměř dva miliony

5. listopad 2017

Magistrát hlavního města letos za vánoční osvětlení v ulicích zaplatí 1,8 milionu korun bez DPH. Informoval o tom mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Další vánoční výzdobu v pražských ulicích zajišťují městské části. Výzdoba by měla v ulicích zůstat od konce listopadu do Tří králů, tedy 6. ledna.

„Magistrát řeší vánoční výzdobu jen v některých ulicích převážně v centru města. O zbylé osvětlení se starají jednotlivé městské části. Podobně je to i v případě vánočních trhů, kdy společnost Taiko zajišťuje jen trhy na Václavském a Staroměstském náměstí,“ řekl Hofman.

Hlavní město zajišťuje vánoční osvětlení v jedenácti oblastech. Mezi ně patří například Václavské náměstí, Pařížská ulice a Smetanovo nábřeží. Pronájem a montáž osvětlení zajistí společnost MK-mont illuminations.


POROVNÁNÍ S ROKEM 2016
O výzdobu v centru se společně starají Praha 1 a magistrát, který za ni v roce 2016 zaplatil 688 tisíc korun. Podobnou částku vydala za vánoční osvětlení ulic Praha 6. Podle mluvčího radnice Martina Churavého zaplatila 967 tisíc korun.

Například Praha 3 za vánoční stromy a osvětlení v ulicích vedoucích do centra města zaplatí zhruba 500 tisíc korun, sdělila mluvčí městské části Michaela Luňáčková. Praha 11 za osvětlení zaplatí kolem 247 tisíc korun, celkem 480 tisíc korun zaplatí čtvrtá městská část za pronájem, instalaci a servis výzdoby zhruba 20 ulic. Na dva roky předem zajišťuje vánoční výzdobu radnice Prahy 6, která zaplatí firmě Boj Jour Illumination 1,9 milionu korun.

Praha 8 bude mít kromě tradiční výzdoby čtyři vánoční stromy, aby měla každá čtvrť městské části svůj strom. „Takže bude tradičně na Karlínském náměstí, v Libni na Elsnicově náměstí, na Ládví a v Bohnicích bude umístěn na hřišti u ZŠ Glowackého,“ uvedla mluvčí městské části Marcela Voženílková. Radnice za výzdobu zaplatí 1,5 milionu korun.

Ve všech městských částech začnou instalovat vánoční osvětlení kolem první adventní neděle.

autor: iROZHLAS.cz | zdroj: ČTK
Spustit audio