Bobři jsou v Řevnicích populární, rybáři z nich ale radost nemají

21. únor 2017

Osm bobrů připlavalo z Plzeňska po Berounce do Řevnic nedaleko Prahy. Objevili se tam po dlouhých desetiletích. Malá bobří skupina ale na návštěvě u řeky Berounky kácí desítky stromů a zůstávají po ní jen ohlodané pařezy.

I přesto je mezi tamními obyvateli populární. Hlavně děti už se nemůžou dočkat, až plachá zvířata uvidí. Rybáři se ale zase těší, až bobři odplavou dál po proudu.

Na březích Berounky jsou pařezy od pokácených stromů, ohlodaných do špičky od bobrů. „Radost z toho velkou nemám.Tím jak bobr ohlodává stromy, narušuje břeh. Podle fotopastí tu jsou zhruba dvě bobří rodiny ,“ říká rybář Jan Holý s tím, že doufá, že bobři po čase poplují dál. „Ale přijdou další,“ posteskl si.

„Bobr se šíří na místa svého historického výskytu. Na Moravě už je to osídlení celoplošné a na území Čech můžeme očekávat, že do 5-10 let bobr obsadí pro něj vhodné biotopy,“ dodává Jana Uhlíková z Agentury ochrany přírody a krajiny. Řevnická radnice po dohodě s ochránci přírody žádná opatření proti bobrům podnikat nebude. „Pokud bude mít bobr dostatek zeleně a vyhlodá co vyhlodat může, předpokládám, že se postěhuje jinam,“ věří starosta Tomáš Smrčka (ANO).

Bobr evropský
autor: duch
Spustit audio