Brit zakopal v Dolních Břežanech stíhačku. Odkázal na nesmyslnost některých činů

1. říjen 2017

Britský umělec Roger Hiorns nechal dnes v parku v areálu Výzkumného centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech u Prahy pohřbít pod zem vojenský letoun MiG-21. Happeningu přihlížely desítky lidí, letadlo do připraveného hrobu položil jeřáb.

Akci pořádala pražská Galerie Rudolfinum při oslavách 100. výstavy, kterou zahájila před dvěma týdny. Stíhačka dorazila na místo už v pátek odpoledne.

Letadlo dovezla nákladní auta po kusech – zvlášť trup a zvlášť křídla, dělníci je pak na místě znovu složili. Bagry už před tím vytvořily čtyři metry hlubokou díru, která doslova kopírovala tvar stíhačky.

„Sehnání letadla pro takhle specifickou galerijní nebo uměleckou akci není vůbec jednoduché. Tohle jsem dělal poprvé a netušil jsem, co existuje dealerů a pašeráků zbraní a nadšenců a milovníků letadel, kteří by v životě nenechali nic strčit pod zem. Cesta k tomu byla složitá,“ popsal Radiožurnálu kurátor David Korecký.

Stíhačka Mig 21 určená k zakopání pod zem

Letadlo dopravily kamiony z Moravy, kde bydlí majitel, který umělci vojenskou stíhačku zapůjčil. Samotná akce - tedy zakopávání letadla do země - proběhla v neděli v areálu výzkumného laserového centra, které se na uměleckém projektu podílelo.

A protože historie osídlení Dolních Břežan sahá hluboko do minulosti, dohlíželi na celou akci archeologové. Na místě byli přítomní také letečtí specialisté, kteří měli zajistit, aby byl stroj čistý a nezamořil okolí.

„Papírování bylo relativně hodně, ale nebylo zas až tak složité sehnat příslušná povolení. Spíš bylo těžké nadchnout ty lidi, že pro nás udělají ty standardní věci,“ vysvětluje dál kurátor výstavy Korecký.

Podle umělce Rogera Hiornse člověk často upíná své síly k aktivitám, jejichž smysl může být sporný. Takhle umělec zdůvodňuje, proč se rozhodl demonstrativně zakopat vojenský stroj. Myšlenkou na pohřbívání letadel se Roger zabývá už několik let. Letoun poprvé nechal zasypat hlínou loni, a to v Británii.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio