Bývalí studenti speciální pedagogiky UJAK nastoupí na vysokou školu na Slovensku

Na 285 bývalých studentů Univerzity Jana Amose Komenského se dnes zapíše na slovenskou Katolickou univerzitu v Ružomberku. Na konci září neprodloužila akreditační komise pražské soukromé škole platnost oboru speciální pedagogika. UJAK proto nabídl svým studentům, že mohou dostudovat jinde.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzita Jana Amose Komenského Praha

Univerzita Jana Amose Komenského Praha | Foto: Filip Jandourek

Slovenská univerzita v Ružomberku studentům údajně uzná předměty, které absolvovali v Česku.

„Slovenská univerzita nám nabízí, že nám uzná část studia tak, abychom mohli dokončit studium v termínu, ve kterém jsme očekávali, že ho dokončíme na Univerzitě Jana Amose Komenského. To znamená v červnu 2016,“ říká učitelka a bývalá studentka UJAK Iveta Kišová.

Celkem na soukromé univerzitě v Praze skončilo 740 studentů. Na Slovensko se jich hlásilo přes polovinu, škola jich zatím přijala 285. Další tam možná nastoupí v letním semestru.

Akreditační komise neprodloužila v září pražské univerzitě oprávnění pro výuku speciální pedagogiky. Odůvodnila to hlavně vysokým počtem studujících.

Studenti proti kroku opakovaně protestovali. Řada z nich jsou dlouholetí pedagogové, kteří si potřebují doplnit kvalifikaci, a prodlužování studia nebo přechod na jinou školu pro ně představují komplikaci.

Komise se v listopadu novou akreditací pro magisterské studium oboru speciální pedagogika nezabývala. Projednat by ho mohla na dalším pravidelném zasedání, tedy v únoru příštího roku.

Kauza Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK) | Foto: Český rozhlas

Pavla Lioliasová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme