Část Prahy včetně centra byla odpoledne téměř dvě hodiny bez proudu

14. listopad 2002

Část Prahy včetně centra, Vysočan, Kobylis, Karlína a zřejmě i Libně byla dnes odpoledne asi hodinu a půl až dvě hodiny bez proudu. Důvodem výpadku byl shořelý kabel. Výpadek způsobil kolaps veřejné dopravy, protože výpadek zastavil téměř na hodinu 75 procent tramvajových souprav v centru města. Závadu už energetici odstranili.

Příčinou výpadku proudu byl ve 14:42 hořící kabel vedoucí z rozvodovny Holešovice do rozvodovny Střed. Technikům se podařilo část výpadku odstranit pomocí náhradního zapojení v 15:10. Na kabelu se objevil až metrový plamen. Během výpadku elektřiny nefungovalo v Praze asi třicet bankomatů České spořitelny. Tramvaje v centru města nejezdily od 14:45 do 15:15. Nejdéle výpadek postihl tramvajovou dopravu v Praze 3, kde zajišťovaly dopravu náhradní autobusy. Zpoždění měly i vlaky.

Pražští energetici se museli s výpadkem potýkat tento týden již podruhé. Část pražského Smíchova se totiž ocitla bez elektrického proudu v pondělí ráno. Příčina havárie ale byla odlišná. Způsobila ji kuna, která vběhla do rozvodny v Radlické ulici při pobíhání mezi elektrickým zařízením způsobila zkrat. PRE v souvislosti se summitem NATO konajícím se v Praze příští týden zvýší kontrolu svých klíčových zařízení.

Útok tzv. darkerů je v Praze podle odborníků poměrně nepravděpodobný. Skupinu mladíků, kteří se chystali přerušovat dodávky elektřiny v Praze během summitu, odhalila severomoravská policie. V hlavním městě by ale měli darkeři komplikovanou práci, protože kabely PRE se nacházejí narozdíl od jiných distribučních společností především pod zemí a jsou zabezpečeny.

autor: red
Spustit audio