Cenu Jiřího Ortena získali Martin Langer a Jaroslav Rudiš

11. listopad 2002

Cenu Jiřího Ortena dnes v Praze dostali dva mladí čeští spisovatelé Martin Langer a Jaroslav Rudiš. Porota v 15. ročníku ceny pro autory do 30 let vybrala z 12 nominovaných titulů Langrovu básnickou sbírku Pití octa a Rudišův románový debut Nebe pod Berlínem.

Literární cenu, pojmenovanou po básníkovi, jenž tragicky zemřel ve dvaadvaceti letech, uděluje nakladatelství Mladá fronta, hlavní město Praha a Kolegium pro podporu nezávislé vědy, umění a vzdělání. Ocenění může dostat básník i prozaik, podmínkou je knižní vydání díla během posledního roku. Mezi laureáty ceny patří Vít Kremlička, Michal Viewegh, Petr Borkovec či Tereza Boučková.

Kniha třicetiletého Martina Langra Pití octa je jeho čtvrtou v pořadí. Autor, inspirovaný surrealismem i dílem básníka Ivana Diviše, porotu zaujal tím, že v poslední sbírce vyhrotil svoji snahu dobrat se přes reálné záznamy běžných příběhů k duchovnímu rozměru života. Langrovy texty balancují mezi záznamem situací a reflexí, stále častěji však převažuje uvažování o filozofických otázkách lidské existence, konstatovala porota.

Knihu Jaroslava Rudiše, který měl letos vzhledem k věku stejně jako Langer poslední šanci cenu dostat, vydalo nedávno jako jednu z prvních "popovodňových" publikací nakladatelství Labyrint. Nebe pod Berlínem má podtitul Kniha pro živé i mrtvé - rockové příběhy z berlínského metra. Vypráví příběh třicetiletého učitele, který uprchne z Prahy do současné německé metropole, aby tam založil kapelu U-Bahn a našel svou dívku Katrin. Rudišův debut ilustroval oceňovaný výtvarník Juraj Horváth. Ve čtvrtek knihu v klubu Vagon na Národní třídě pokřtí Tony Ducháček, hostům zahraje Phil Shöenfelt a skupina Garage.

autor: red
Spustit audio