Česko má 10. nejšťastnější zaměstnance na světě, tvrdí průzkum. Nejlépe se umístily severské země

Zaměstnanci v České republice jsou šťastnější než třeba v Německu, USA nebo ve Francii. Vyplývá to z průzkumu společnosti Universum, který probíhal v 57 zemích světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podnikatelka, manažerka, byznysmenka, pracovní pohovor, dohoda, jednání, zaměstnanec, nadřízená, podřízený (ilustrační foto)

podnikatelka, manažerka, byznysmenka, pracovní pohovor, dohoda, jednání, zaměstnanec, nadřízená, podřízený (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Nejšťastnější pracovníci jsou podle průzkumu v Dánsku, na druhém místě skončilo Norsko. Na třetím místě se umístila Kostarika, která narušila hegemonii severských států. Na čtvrtém místě totiž skončilo Švédsko.

Česká republika na desátém místě porazila podle společnosti Universum Kanadu, Austrálii nebo Polsko. Na druhém konci žebříčku se umístilo třeba Japonsko a na posledním 57. místě skončila Ghana, kde jsou lidé v práci nejméně šťastní.

Sobotka a odboráři tlačili na Ahold, chtějí vyšší mzdy pro zaměstnance

Číst článek

Společnost sestavovala žebříček především podle rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. Tedy třeba i to, aby lidé netrávili příliš mnoho času v práci a pak neměli čas na svoji rodinu nebo zábavu.

Právě v této oblasti dosahuje vítěz z Dánska dlouhodobě nejvyšších hodnot. Zaměstnanci zde odpracují týdně o tři hodiny méně než v České republice, tedy 37 hodin. Třeba ve Francii je zákonem stanovena týdenní pracovní doba na 35 hodin a v Belgii na 38 hodin. Až pětina zaměstnanců v Dánsku ale pracuje na zkrácený úvazek.

Podle manažera průzkumu Universum Daniela Eckerta je štěstí zaměstnanců důležité i pro udržení talentů a motivované pracovní síly, která přináší dobré výsledky a průběžně inovuje. Pokud jsou mladí lidé v práci spokojení, je to podle Eckerta dobrý signál pro ekonomiku státu.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme