Česko má zřejmě čtvrtý případ nemoci šílených krav

V Česku po týdnu opět zahrozila nemoc šílených krav. Tentokrát se ověřuje u sedmileté krávy z chovu Zemědělského podniku Šestajovice v okrese Praha-východ. Poražena byla včera a vyšetřena metodou Western Blot na BSE s pozitivním výsledkem. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Tento výsledek je nutné potvrdit ještě srovnávací metodou. Test veterináři založili okamžitě a jeho výsledek oznámí v pondělí 7. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BSE

BSE | Foto: Jan Rosenauer

"První vyšetření rychlotestem ještě musí být potvrzeno imunohistochemickou metodou a opět nepředpokládáme, že by výsledek měl být jiný. Nějaké další extra výskyty by neměly následovat," řekl Josef Duben. Spotřebitelé podle něj nemají žádný důvod ke znepokojení. "Je to důkaz, že všechno, co bylo vyšetřeno, je na řeznických pultech v pořádku," ubezpečil.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Duben potvrzuje čtvrtý případ BSE

Také ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský Radiožurnálu potvrdil, že pravděpodobnost potvrzení čtvrtého výskytu nemoci BSE pondělním testem je téměř stoprocentní. "Dělá se to pouze proto, abychom se skutečně ujistili, že výsledek je skutečně pozitivní," dodal ředitel. Vyšetření provedl zároveň Státní veterinární ústav v Praze a zároveň Státní veterinární ústav v Jihlavě.

Šestajovický podnik zatím dál dodává mléko do obchodní sítě, dodávky masa byly zastaveny. Zemědělská obchodní společnost v Šestajovicích má celkem 400 dojnic, 298 jalovic a 149 telat. Riziková skupina, která připadá v Šestajovicích k utracení a vyšetření, čítá podle Josefa Dubna celkem 25 dobytčat. Jde o tři potomky nakažené krávy a 22 vrstevnic.

Jak se dojnice nakazila zatím podle ředitele Okresní veterinární správy Luďka Kohouta není známo. "Je na to obecný náhled, že se takové zvíře nakazí z masokostní moučky. To jsme se snažili dohledat, ovšem zdroj zatím není potvrzen," řekl.

V České republice se v minulosti zatím vyskytly tři potvrzené případy BSE, a to loni v červnu v Dušejově na Jihlavsku, v srpnu ve Světnově na Žďársku a poslední případ zaznamenali veterináři minulý týden v Deblíně na Brněnsku. Státní veterinární správa už dříve nařídila testovat na nemoc BSE všechen poražený skot starší 30 měsíců. Od roku 2001 tak bylo prověřeno přes 230 tisíc zvířat.

Jaroslav Hausdor, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme