Čeští humanisté 'publikují' na internetu. Národní knihovna digitalizuje staré tisky

Vedení Národní knihovny dnes představilo další plány na digitalizaci a zpřístupnění historických a vzácných tisků, které má instituce ve svých sbírkách. Na projektu se podílí společnost Google.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před digitalizací projdou knihy kontrolou a případně i procesem restaurování. Pro každý svazek se musí vyrobit speciální transportní pouzdro

Před digitalizací projdou knihy kontrolou a případně i procesem restaurování. Pro každý svazek se musí vyrobit speciální transportní pouzdro | Foto: Adriana Krobová

„Je to velmi ambiciózní projekt. Zájemcům by se měl dostat přístup ke starým tiskům Národní knihovny ze 17. a 18. století a také části starších publikací, které jsou deponovány v naší Slovanské knihovně,“ vysvětluje tajemník knihovny pro vědu a výzkum Adolf Knoll.

K nahlédnutí tak budou například tisky Komenského a českých humanistů. K dispozici budou díla v latině, němčině i češtině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Staré tisky i z doby humanismu společně digitalizují Národní knihovna a Google. Vysvětluje tajemník knihovny pro vědu a výzkum Adolf Knoll

Jakmile budou staré tisky digitalizovány, okamžitě budou knihy přístupné v digitální knihovně společnosti Google, tedy ve službě Google Books.

„Asi tak týden po tom, co Google ty knihy zpracuje, tak jsou přístupny. V současné době hovoříme už o přístupných asi 30 tisících svazcích,“ dodává Adolf Knoll.

Knihy přibývají postupně po dávkách. Důvodem je logistická náročnost operace. Zhruba jedno auto za určitý čas doveze tisky k digitalizaci do digitalizačního centra Google. „Lze říci, že průměrně jednou za šest týdnů můžeme hovořit o přístupných 4 tisících nových knih,“ konkretizuje Adolf Knoll.

Digitalizace sice vzbudí zájem širší čtenářské masy a zpřístupní atraktivní materiály více lidem, než tomu mohlo být dosud, ale zároveň by mohla v dlouhodobějším horizontu pro knihovnu znamenat odliv prezenčních čtenářů ve studovnách.

Dva a půl až sedm tisíc knih převáží v jedné zásilce kamion do digitalizačních center Googlu. V Evropě jsou v Německu a Itálii. Do Národní knihovny za přísných bezpečnostních podmínek přijíždí pro novou zásilku každých šest týdnů. | Foto: Adriana Krobová

„Kdo může studovat doma, bude určitě studovat doma, protože pokud jde o tyto knihy, nejsou tam již autorská práva, čili ty knihy budou volně přístupné,“ uzavírá Adolf Knoll.

Na digitalizaci starých tisků získala Národní knihovna dotaci z Ministerstva kultury České republiky ve výši zhruba 4 milionů ročně. Svůj kredit do projektu přináší i společnost Google.

Barokní sál Klementina – běžně je tu skoro 30 tisíc svazků. Teď tu pracuje několik týmů odborníků, které knihy připravují k digitalizaci | Foto: Adriana Krobová

Veronika Sedláčková, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme