Členové Ztohoven za trenýrky nad Hradem trest nedostanou, potvrdil soud

Členové umělecké skupiny Ztohoven se vyhnou trestu za vyvěšení trenýrek na Pražském hradě. Pravomocně to podle České televize potvrdil Městský soud v Praze. Skupina vyměnila trenýrky za prezidentskou standartu, kvůli případu pak skončil ve funkci velitel Hradní stráže a ředitel odboru bezpečnosti. Šéf ochranky prezidenta požádal o přeložení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové skupiny Ztohoven stáhli na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky

Členové skupiny Ztohoven stáhli na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky | Foto: Ztohoven

O nepotrestání tří členů skupiny rozhodl v polovině října Obvodní soud pro Prahu 1, státní zastupitelství následně proti tomu podalo stížnost.

Městský soud nyní verdikt soudu prvního stupně potvrdil. Podle mluvčí soudu Markéty Puci rozhodnutí padlo v úterý v neveřejném jednání.

Případ se může vrátit policii k došetření a klasickému trestnímu stíhání. Právní zástupce umělců Michal Pokorný ještě rozhodnutí soudu neobdržel. Podle něj však umělci nespáchali trestný čin.

„Já věřím tomu, že pokud budou postupovat v souladu s platným trestním zákoníkem, nemůže být věc posouzena jako trestný čin nebo přečin,“ řekl Pokorný.

Trenýrky vyvěsili aktivisté ze skupiny Ztohoven 19. září jako kritiku prezidenta. Žalobce navrhl potrestat trojici umělců ve věku 33 až 41 let za výtržnictví, krádež a poškození cizí věci. Škoda byla vyčíslena na téměř 90 tisíc korun.

Údajně ukradená prezidentská standarta, kterou nahradila skupina červeným spodním prádlem, prý stála 33 tisíc korun, Ztohoven pak podle státního zastupitelství způsobili další poškození střechy za více než 50 tisíc korun.

Podle říjnového rozhodnutí obvodního soudu ale chybí důkazy o tom, že to byli právě obvinění, kteří trenýrky vyvěsili. Střecha Hradu pak mohla být poškozena, ve spisu ale nejsou důkazy o vině umělců ze Ztohoven. Soudkyně také měla pochybnosti o vyčíslení škody.

Kauza hradní trenýrky | Foto: Český rozhlas

Projekty skupiny Ztohoven | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme