Co byste měli vědět o nových parkovacích zónách v Praze

24. srpen 2016

Úderem půlnoci začaly v Praze 5 a 6 platit zóny placeného stání. Ty podle barev určují, kdo v nich smí parkovat a na jak dlouhou dobu. Připravili jsme pro vás proto přehled nejčastějších otázek, které vás ohledně parkování v těchto městských částech můžou zajímat.

Co jsou modré zóny?

Modré zóny jsou určené především pro rezidenty - tedy lidi s trvalým bydlištěm v páté a šesté městské části. Ostatní řidiči tam během dne můžou stát jen tři hodiny a za parkování zaplatí pouze pomocí mobilní aplikace. Návod na použití aplikace najdete zde.

Co jsou fialové zóny?

Fialové zóny jsou určené pro všechny. Rezidenti tam můžou parkovat dlouhodobě, návštěvníci maximálně 24 hodin. Za parkování zaplatí pomocí mobilní aplikace, nebo v parkovacím automatu.

Co jsou oranžové zóny?

Oranžové zóny platí pouze v Praze 5 a jsou jen pro krátkodobé parkování. Své auto tam můžou nechat jak návštěvníci, tak rezidenti, obojí pouze maximálně na tři hodiny. Za lístek zaplatí jak návštěvníci, tak rezidenti – ti i přesto, že už mají zaplacené parkovací oprávnění. Parkování v oranžových zónách je možné přes mobilní aplikaci i v automatu, kde je možné platit hotovostí i platební kartou.

Jak je to s parkováním motocyklů?

Za mopedy, jednostopé motocykly a motokola se neplatí.

Jak si rezident sežene parkovací oprávnění?

Musí mít trvalé bydliště na území městské části. Druhou podmínkou je, aby auto vlastnil nebo měl aspoň uzavřenou smlouvu s leasingovou společností. Pak se zaregistruje na městském úřadu. Roční parkování stojí 1200 korun, senioři zaplatí 360 korun. Parkovací oprávnění není možné získat na základě nájemní smlouvy.

Jak bude řešeno parkování vozidel osob se ZTP/ZTPP?

Zaparkují stejně jako dosud, tedy můžou využít vyhrazené parkovacího stání za předpokladu, že jejich vozidlo je označeno označením O1.

Jak se kontroluje, jestli má parkující řidič zaplaceno?

V zónách se pohybují čtyři ekologická vozidla s šesti kamerami na střeše. Jedno auto dokáže za den identifikovat až 20 tisíc registračních značek. Údaje pak auto posílá do centrálního systému, kde se vyhodnocuje, jestli řidič na místě mohl stát anebo ne. Pokuty budou zhruba rok vyřizovat magistrátní úředníci, pak by měla tato povinnost přejít na městské části. Zaparkovaná auta budou kontrolovat i strážníci, kteří můžou na místě uložit pokutu až 2 000 korun.

Speciální auto s kamerami na střeše bude snímat registrační značky

Čtěte také

autoři: Filip Titlbach , jku
Spustit audio

Více z pořadu