ČVUT chce do Betlémské kaple pořídit nové varhany. Peníze plánuje získat prostřednictvím veřejné sbírky

24. listopad 2014
Zprávy

Betlémská kaple je už od dob kázání Mistra Jana Husa spojená s univerzitním vzděláváním. Proto by České vysoké učení chtělo pro kapli získat nové a reprezentativní píšťalové varhany. Univerzita letos vyhlásila veřejnou sbírku, ve které se pokusí shromáždit 12 milionů korun, za které by mohla nástroj pořídit.

„Bude to v základě zvuk barokních varhan, jen tam jsou přidané dva rejstříky pro interpretaci romantické hudby,“ popisuje budoucí zvukový rejstřík píšťalových varhan Bohumír Rabas, který v Betlémské kapli působí jako varhaník bezmála dvacet let. Zatím si v ní mohl zahrát jen na digitální varhany. Ty jsou v betlémské kapli už od roku 1993. V provozu jsou tak víc než 20 let, což je doba výrazně překračující odhadovanou životnost digitálních nástrojů.

Univerzita ustanovila speciální komisi pro vytvoření návrhu nových píšťalových varhan pro Betlémskou kapli. Sešlo se v ní hned několik odborníků. „Strahovský varhaník, břevnovský varhaník, já a varhanář Jenda Vondra a docent Tůma z Akademie múzických umění,“ dodává Bohumír Rabas.

Současný rektor Českého vysokého učení technického profesor Petr Konvalinka se rozhodl uspořádat sbírku na varhany prostřednictvím spolku absolventů a přátel ČVUT. Cílová částka je 12 milionů korun, což je cena nových dvoumanuálových píšťalových varhan s 26 rejstříky.

„Spolek absolventů a přátel ČVUT udělal výběrové řízení a v rámci něj jsme vysoutěžili firmu, která nabídla cenu v úrovni 12 milionů, což je cena poněkud vysoká, a protože je potřeba vybrat tyto peníze, bude nám to chvíli trvat, ale doufám, že při připomínce 600. výročí upálení Mistra Jana Husa, podaří sbírku dokončit,“ říká Petr Konvalinka.

Rektor Petr Konvalinka také jmenoval uměleckou radu pro varhany, která měla prozkoumat architektonické možnosti kaple pro umístění nového nástroje.

„To nám velmi pomohlo v tom, že nám poradila, jak se máme orientovat v Betlémské kapli, kde je možné varhany umístit, aby nezakrývaly vzácné fresky nebo památkově chráněné prostory.“

Pokud se Českému vysokému učení technickému podaří peníze na varhany nashromáždit, bude tento nástroj doprovázet nejen imatrikulace a promoce studentů, jmenování docentů a předávání cen Akademie věd, ale také vzpomínkové ekumenické bohoslužby.

Spustit audio

Více z pořadu