Dejvické divadlo spolupracuje s Kontem Bariéry. Chtějí upozornit na autismus

Dejvické divadlo začalo spolupracovat s Kontem Bariéry. Část peněz, které návštěvníci utratí za divadelní šatnu, půjde nově na pomoc autistům. Na onemocnění upozorňuje také inscenace nazvaná Kakadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dejvické divadlo

Dejvické divadlo | Foto: Filip Jandourek

Inscenace Kakadu pojednává o dívce Wendy, která je autistkou. Ukazuje, jak složité je pro ni žít ve světě, který je pro nás normální, ale pro ni ne.

„Je jí velice dobře ve světě toho abstraktního, kde čas plyne jinak, kde by klidně mohla být bez jídla, bez pití, bez spánku,“ popsala už dříve svoji postavu herečka Simona Babčáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dejvické divadlo spolupracuje s Kontem bariéry. Chtějí upozornit na autismus. Podrobnosti zjišťovala Eliška Malínská

Dívka reaguje tak, jak nejsme zvyklí, což ale neznamená, že Wendy o komunikaci nestojí. Kvůli svému onemocnění ale neví jak na to.

„Když jsme tuto inscenaci nastudovali, tak se v publiku vždycky objevilo poměrně velké množství lidí, kteří nás po inscenaci kontaktovali a říkali, jak s tím mají osobní zkušenost. Musím říct, že člověk, který tu zkušenost nemá, tak ani netuší, jak je to rozšířené,“ vysvětlila ředitelka Dejvického divadla Eva Kejkrtová Měřičková.

Divadlo se rozhodlo spolupracovat s Kontem Bariéry pod heslem Dej si kabát do šatny. Po zvýšení cen za šatnu zůstane pět korun divadlu a pět korun půjde nově na pomoc autistům.

Peníze se tímto způsobem budou navíc vybírat před všemi představeními. Spolupráci mají zatím organizace domluvenou na tento rok.

Simona Babčáková jako Wendy v inscenaci Kakadu | Foto: Hynek Glos, Dejvické divadlo

Peníze by pak podle ředitelky Konta Bariéry Boženy Jirků mohly pomoci třeba jedné holčičce z Českolipska.

„Její mamince bych chtěla přispět na čtyři ozdravné pobyty. Každý stojí asi 4700 korun a měla by na rok vystaráno,“ přiblížila Jirků.

Sezona kabátů je ale prý krátká, na léto by proto organizace chtěly vymyslet nějaké další akce.

Dejvické divadlo spolupracovalo s Kontem Bariéry už na jaře 2015. Vedení divadla se tehdy rozhodlo zdražit lístky na jednu reprízu inscenace Ucpanej systém. Téměř 25 tisíc korun pak putovalo klientce Konta Bariéry na speciální rehabilitace.

Eliška Malínská, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme