Dělníci pošlou k zemi most přes Křižíkovu ulici

4. květen 2018

Dělníci začali s další fází rekonstrukce Negrelliho viaduktu v Praze. Demolovat budou most přes Křižíkovu ulici. Začali kolem desáté dopoledne a práce mají podle plánu zabrat pět dní.

Nejdříve musí rozřezat na kusy přes dvacet metrů dlouhé betonové nosníkové rošty. Jednotlivé nosníky potom těžký jeřáb snese na zem, kde je dělníci ještě rozpůlí. S touto operací už mají zkušenosti, protože podobně postupovali v únoru při demolici dalšího mostu v Sokolovské ulici.

Čtěte také

Práce uzavřou důležitou křižovatku

Kvůli zabezpečení prostoru uzavřeli silničáři celou křižovatku Křižíkovy a ulice Prvního pluku, a to nejenom pro auta a autobusy, ale taky pro chodce. Dopravní podnik kvůli tomuto omezení změnil trasy autobusů 135 a 207 v úsecích Florenc - Náměstí Winstona Churchilla a Florenc- Husinecká. Zrušena je v obou směrech zastávka U Památníku a obě zastávky Pernerova jsou přemístěny do Sokolovské ulice. Řidiči pak směrem na Žizkov budou muset jet přes Těšnovský tunel a magistrálu, v opačném směru pak uzavírku objedou přes ulici Ke Štvanici.

Negrelliho viadukt - demolice mostu

Ve středu omezení částečně skončí. Během dalších pěti dní se nebude jenom demolovat, dělníci plánují i další práce - třeba by měli vyměnit stará mechanická zařízení na trati za moderní elektronická nebo pokládat takzvané antivibrační rohože, které sníží hladinu hluku. Pracovat budou každý den mezi šestou ranní a desátou večer.

Negrelliho viadukt - demolice mostu

Správa železniční dopravní cesty zatím počítá s tím, že první zásadní oprava za 160 let, co po Negrelliho viaduktu jezdí vlaky, dokončí v roce 2020.

Most přes Křižíkovu ulici - vizualizace budoucího stavu
autor: bej
Spustit audio