Developer chce zbourat historické vily v Bubenči. Místo nich plánuje kanceláře a obchody

V Praze se rozhořel spor o chátrající vily v ulici Milady Horákové. Podle developerské firmy Lordship mají stavby v Bubenči nedaleko výjezdu z tunelu Blanka špatnou statiku a ohrožují okolí. S demolicí vil ale nesouhlasí Praha 6 ani památkáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdevastované chátrající vily v ulici Milady Horákové

Zdevastované chátrající vily v ulici Milady Horákové | Foto: Lída Křesťanová

„Tam, když se podíváme na ta okna, tak mi tady prakticky dvakrát do roka zazdíváme všechny otvory. My víme, že když to dnes zazdíme, tak to do týdne, do dvou bude zase vybourané,“ říká ředitel firmy Lordship Václav Matoušek.

Podle něj v budovách pravidelně někdo přespává. Vily jsou opuštěné přes 30 let. „Tenhle ten stav nemůže nic dobrého přinést,“ dodává.

Bubenečské vily jsou v památkové zóně, a tak bez souhlasu památkářů nemůže Praha 6 povolit novou výstavbu. „My jsme otevřeni debatě, jsme ochotni se bavit o budoucím využití, ale rozhodně nemůžeme, nectít principy a normy,“ řekl mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

O demolici budov požádal developer už před více než třemi lety. Bourání však památkáři odmítají. „My si myslíme, že ta vilová čtvrť Dejvická, Bubenečská má vysoké hodnoty. Dokazuje to v podstatě to, že je to diplomatická čtvrť. Jsou tam objekty zastupitelství ambasád. Myslím si, že je naší povinností tyto hodnoty chránit,“ říká pro Český rozhlas ředitel pražských památkářů Ondřej Ševců.

Zabezpečit zdevastované chátrající vily musí majitel. „Tady skutečně neexistuje žádná alternativa, je to jejich majetek a nachází se v památkové zóně a to je potřeba respektovat,“ říká mluvčí Prahy 6.

Místo starých vil by firma chtěla vybudovat kromě kanceláří také obchody, restaurace a odpočinkovou zónu. Kdy a jestli vůbec firma začne, zatím není jasné.

Zdevastované chátrající vily v ulici Milady Horákové | Foto: Lída Křesťanová

Zdevastované chátrající vily v ulici Milady Horákové | Foto: Lída Křesťanová

Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme