Dnes se otevřela mnoha místa, kam se lidé jen tak nedostanou

28. říjen 2012

Dnes si připomínáme den, kdy byl po dlouhých útrapách první světové války v Praze v roce 1918 slavnostně vyhlášen samostatný československý stát. U této příležitosti se návštěvníkům v hlavním městě výjimečně otevře hned několik dveří. Prohlédnout si mohou rezidenci pražského primátora, senát nebo poslaneckou sněmovnu na malé Straně. Na prohlídku luxusních salonů s výstavou zve také Obecní dům, který, jak zjistila redaktorka Evelyna Kulíšková, hrál v roce 1918 zásadní roli.

„Touto místností kráčely dějiny, zde očekávaje zhroucení Rakouska a připravujíce české osvobození, zasedal Národní výbor. Zde v den triumfu dne 28. října 1918 ujal se vlády České země, zde naplnilo se slovo Komenského: „Vláda věcí tvých se k tobě navrátí, lide český." Tato slova na plaketě v Obecní domě připomínají nejen vznik samostatného Československa, ale také význam místa, kde se „Muži října" Soukup, Rašín, Švehla, Stříbrný a Šrobár nové republiky ujali.

„Ta jeho historie zejména v letech 1918 až do začátku 2. světové války byla úžasná, velmi liberální. Tady se scházeli opravdu všichni. Trochu národnostně podbarvená, protože ten dům vznikl naproti Německému domu a přece jen napětí ve 30. letech a takovéto půtky na Příkopech, které jsou popsány v tisku, tak toho nebylo zrovna málo. To smutné období přišlo po druhé světové válce a zejména po únoru 1948, kdy význam Obecního domu postupně uvadal, až musel být na několik let zavřen," přiblížil osud stavby po vyhlášení První republiky ředitel Vlastimil Ježek s tím, že velkým štěstím pro Obecní dům byla úspěšná rekonstrukce v 90. letech, která mu vrátila téměř identickou podobu z doby jeho vzniku v roce 1912. Kromě luxusních salonů včetně primátorského mohou návštěvníci obdivovat také sbírku exponátů, která prostory Obecního domu zdobila i při jeho otevření před 100 lety.

Své dveře dnes otevře také rezidence pražského primátora. Krásné prostory z 20. let ve stylu českého art deco se nachází hned naproti magistrátu na Mariánském náměstí. Přístupné jsou například reprezentační prostory v prvním patře. „Tyto prostory se využívají k reprezentačním účelům primátora. Pokud jsou zde oficielní návštěvy, prohlídky. V té části, která se nalézá ve vyšších patrech, kde byl služební byt primátora, který v podstatě kromě snad několika málo výjimek - dr. Baxa, Ficner - nevyužívali primátoři, tak tam jsou hostinská apartmá, která se užívají vyloženě k ubytování oficiálních návštěv primátora," popsala průvodkyně Šárka Gandalovičová. Výzdobu rezidence jako historička umění hodnotí jako špičkovou ukázku umělecké práce. „Všude, ve všech sálech. Ale jsou dvě prostory, které jsou mi bližší, než ostatní, a to je hudební salonek se svojí velmi zjemnělou atmosférou a pak zimní zahrada s tou svou intimní atmosférou," připomíná Gandalovičová.

Kromě Obecního domu a primátorské rezidence si dnes můžete prohlédnout také prostory Senátu na Valdštejnském náměstí a Poslanecké sněmovny na Malé Straně.

autor: eku
Spustit audio