Dostavbu Pražského okruhu brzdí posudky o vlivu na životní prostředí i občanské iniciativy

Do šesti let by mohl být hotový Pražský okruh mezi Běchovicemi a dálnicí D1, stále ho ale brzdí posudky EIA. Řešením by podle některých mohlo být částečné zatunelování stavby. Plánovaný nový úsek okruhu v délce 12,5 kilometru by měl do velké míry ulevit obyvatelům pražského Spořilova a dalších pražských čtvrtí, které jsou zasaženy nadměrnou kamionovou dopravou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba pražského dálničního okruhu

Stavba pražského dálničního okruhu | Foto: Tomáš Adamec

Obyvatelé Spořilova si stěžují na kvalitu ovzduší i množství prachu, kterému kvůli kamionové dopravě musí čelit. „Když otevřu okno, tak to cítím všechno, jako kdyby mi někdo před okny kouřil,“ říká jeden z obyvatel.

Tyto problémy může vyřešit takzvaná stavba 511, která ještě před Prahou napojí vnější Pražský okruh na D1, a kamiony by tak nemusely dál do Prahy vůbec zajíždět.

„To je řešení pro Spořilov a řešení pro nákladní automobilovou dopravu. Protože my nemůžeme pouštět nákladní automobily na vnitřní okruh, to není řešení,“ popisuje pražský radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD.

Plánovaný nový úsek Pražského okruhu by měl procházet přes Běchovice. Stavba ale byla pozastavena kvůli posudkům o vlivu na životní prostředí (EIA). Navíc se proti ní bouřili obyvatelé Běchovic.

Podle Petra Sýkory z iniciativy za dostavbu Pražského okruhu by pomohlo podtunelování. „Čímž by odpadlo to, kvůli čemu se Běchovice a iniciativy, která tam vznikly, neustále ohrazují. To znamená, nebyl by tam hluk ani prach, ani nic podobného,“ tvrdí.


Pokud budou nové posudky vypracovány a schváleny co nejdříve, tak Ředitelství silnic a dálnic vybere firmu na dostavbu okruhu do tří let, říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

„Poté by následovala realizace, kterou současný harmonogram stavebních prací má rozpočítanou na 40 měsíců,“ dodává.

Okruh dlouhý 12,5 kilometru vyjde podle Rýdla na 14,5 miliardy korun, hotový by mohl být v roce 2022.

Pražský okruh a Městský okruh | Foto: Český rozhlas

Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme