Drobné havarijní opravy nevyřeší problém Motola s topením

7. listopad 2002

Drobné havarijní opravy nevyřeší problém dětské části Fakultní nemocnice Motol s topením. Trubky vedou stěnami, stropem a podlahou a jsou zalité v betonu. Když některá praskne, nelze ji vyměnit. ČTK to dnes řekl přednosta dětského kardiocentra Jan Škovránek. Havárie topení hrozí už druhou zimu. Na energocentrum byl vydán havarijní výměr.

Podle ministryně zdravotnictví Marie Součkové má nemocnice v letošním rozpočtu rezervu ještě 35 miliónů, na příští rok je v plánu 87 miliónů. Z těchto prostředků by měla havarijní stav řešit, soudí ministryně. "Do budoucnosti je řešení v řádu jedné miliardy," řekla dnes Součková Českému rozhlasu.

Ludvík žádá marně o státní záruku za úvěr 4,5 miliardy, aby dětskou nemocnici mohl přebudovat a zmodernizovat, letos v lednu mu ji sněmovna odmítla dát. Dětská část nemocnice přitom byla vystavěna v letech 1964 až 1977 a od té doby slouží bez obnovy. Nyní je ve stavu totální havárie a funguje jen na osobní trestně-právní zodpovědnost ředitele.

Tlakové zkoušky topení letos na podzim odhalily pět vadných míst, topení v některých částech zajišťují elektrické přímotopy, ty však mohou vyhodit z okruhu i celou budovu. Nemocnice musí vydržet, nejbližší stejně vybavené dětské kardiocentrum je až v Londýně, nejbližší dětská transplantační jednotka kostní dřeně v Mnichově; v Česku neexistuje náhrada za některá oddělení.

Podle místopředsedy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, poslance ODS Milana Cabrnocha, který je v dozorčí radě nemocnice, se musí najít prostředky ve státním rozpočtu pro Motol. "Je nutné zahájit velkou investiční akci již v roce 2003, na to je potřeba 500 miliónů až jedné miliardy a v dalších dvou, třech letech stejná částka," řekl.

autor: red
Spustit audio