Ďurišovu výpověď z DPP psali právníci Agrofertu, tvrdí odbory. Primátorka to odmítá

Odboráři pražského dopravního podniku tvrdí, že výpověď bývalého ředitele Jaroslava Ďuriše připravovali právníci Agrofertu. Koncern patří vicepremiérovi Andreji Babišovi z hnutí ANO, které je součástí koalice na pražském magistrátu. Ďuriše odvolalo představenstvo minulý týden ve čtvrtek, část odborářů proto vstoupila do stávkové pohotovosti. Holding Agrofert ostře odmítl, že by měl s děním v dopravním podniku cokoliv společného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Ďuriš (archivní foto z roku 2013)

Jaroslav Ďuriš (archivní foto z roku 2013) | Zdroj: ČTK

Dopravní podnik má podle odborářů dostatek vlastních právníků. „Máme potvrzeno, že na výpovědi pana Ďuriše pracovali právníci Agrofertu. Na změnách a v situaci v DPP nyní figurují lidé blízcí Andreji Babišovi,“ řekl ČTK prezident odborářů pražského dopravního podniku Jiří Obitko s tím, že stávková pohotovost by mohla trvat až půl roku.

„Do té doby, než nám někdo vysvětlí, proč byl pan Ďuriš vyhozen, není důvod stávkovou pohotovost zrušit,“ dodal. Obitko předsedá většině odborářů DPP.

Dopravní podnik hlavního města Prahy je největší městskou firmou a zaměstnává asi 10 tisíc lidí. Praha jeho fungování dotuje více než 11 miliardami korun ročně.

Sám Ďuriš se k důvodům svého odvolání vyjadřovat odmítá: „Já to komentovat v tuto chvíli nechci. Myslím, že by to mělo komentovat současné vedení dopravního podniku, protože já mám tu informaci také a přijde mi to zarážející.“

Primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO nařčení odborářů odmítá. „Nevím, co by tam dělali, protože nadiktovat usnesení dozorčí radě, že má být odvolán předseda představenstva, a nechat o tom hlasovat, na to nepotřebujete právníka,“ řekla Českému rozhlasu.

Agrofert: Předložte důkazy

Spojitost s děním v pražském dopravním podniku rezolutně odmítl také místopředseda představenstva a výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz. „Nikdo ze zaměstnanců naší firmy se do záležitostí dopravního podniku nijak nevměšuje,“ uvedl v tiskové zprávě. „Vyzýváme proto pana Obitka, aby svůj výrok, kterým nás poškozuje, buď doložil, což se mu v žádném případě nemůže podařit, nebo veřejně odvolal,“ doplnil.

K případu se vyjádřil také bývalý primátor Tomáš Hudeček (bezp.): „Namísto dopraváka přijde člověk z pošty. A to, že to celé nachystali právníci Agrofertu, mi do této taškařice docela zapadá.“

Představenstvo DPP odvolalo Ďuriše a ekonomickou ředitelku Magdalenu Češkovou na základě doporučení dozorčí rady. Vedením podniku je teď pověřen dopravní ředitel Ladislav Urbánek, novým předsedou představenstva se stal Martin Gillar z České pošty.

Češkovou nahradí ve funkci ekonomické ředitelky dosavadní vedoucí odboru účetnictví Marek Polický. V představenstvu ji nahradil již ve středu technický ředitel DPP Jan Šurovský.

Kdy bude vypsáno výběrové řízení a zvolen nový ředitel DPP, zatím není jasné. Jmenování přísluší radním hlavního města, kteří jsou valnou hromadou společnosti. Praha je stoprocentním vlastníkem podniku.

ČTK, Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme