Dva pražští policisté vymáhali po řidičích bezdůvodně peníze. Hrozí jim deset let

29. leden 2018

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila dva pražské policisty z vydírání řidičů. Inspekce tvrdí, že při kontrolách po řidičích požadovali bezdůvodně peníze. Vyšetřování případu trvalo dva roky. Policisté byli obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a vydírání. Hrozí jim až deset let vězení, řekl dnes ČTK mluvčí inspekce Ivo Mitáček.

Obvinění policisté podle vyšetřovatelů při nočních kontrolách lidí a aut vyjížděli mimo svůj obvod. Inspekce tvrdí, že bezdůvodně a na základě smyšlených informací a vykonstruovaných situací požadovali po kontrolovaných peníze, které si nechávali pro svoji potřebu. "Během kontrol uváděli obvykle řidiče motorových vozidel do stavů, kdy pod stupňujícím se nátlakem byli kontrolovaní v tíživé situaci, přiznávali policistům i smyšlené přestupky a následně za ně policistům platili finanční hotovost," popsal Mitáček.

Podle inspekce se řidiči nedokázali bránit zlovůli obviněných policistů. "Sami pak později příslušníkům GIBS přiznávali, že raději policistům zaplatili, než by měli čelit policejní moci," uvedl Mitáček. Obvinění policisté jsou vyšetřování na svobodě. Inspekce je přesvědčena, že proti nim má dostatek důkazů. "Dostatek důkazního materiálu se operativně GIBS podařilo zadokumentovat i přesto, že policisté byli velmi opatrní a byli si vědomi jak svých nezákonných postupů, tak i možností jejich odhalení," sdělil Mitáček.

zdroj: ČTK
Spustit audio