Europoslankyně Zuzana Roithová: Naděje Evropy je v kolébkách

15. květen 2012

O polovinu méně dětí, téměř dvojnásobný počet seniorů nad 80 let, o pětinu méně lidí v produktivním věku a jako důsledek výrazné snížení HDP a tedy i životního standardu. Pokud se něco v Evropě nezmění, mohl by se tento katastrofický scénář naplnit už v roce 2050. Vyplývá to ze zprávy OSN i debaty odborníků u včerejšího Kulatého stolu o rodině. Konferenci, kterou v Evropském domě uspořádala Společnost pro zdravé rodičovství Aperio, u příležitosti Dne rodin sledovala také redaktorka Evelyna Kulíšková.

Desítka odborníků z oblastí psychologie, práva, ekonomie, genderových věd a sociální péče se sešla u kulatého stolu, aby prodiskutovala současné trendy vývoje rodiny v EU a zamyslela se nad způsoby, jak se vyvarovat hrozící demograficko-ekonomické krizi. Jak řekla Eliška Kodyšová z pořádající organizace Aperio, zastřešujícím tématem kulatého stolu s názvem Rodina - věc soukromá i veřejná bylo podpora slaďování práce a rodiny.

Chceme připomenout, že funkce rodiny není jen ekonomická, ale také pečující. Péče o děti v raném věku je důležitá, ale zároveň se nemusíme držet konzervativní představy, že matka musí být s dítětem do 3 let doma. Jde vlastně o to, jak kvalitu péče v rodině zajistit, jak podpořit rodiny v iniciativě a kontrole nad svým životem. Nad tím, jak chtějí o děti pečovat, jak chtějí přivádět děti na svět, jak chtějí pečovat o své seniory."

Na tato témata u mikrofonu zazněly například příspěvky o možnostech otcovské dovolené, o dopadech diskriminace žen na pracovním trhu nebo o legislativních opatřeních v souvislosti s předškolní péčí o děti zaměstnaných matek.

Mezi řečníky vystoupila také lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová. Ta upozornila nejen na hrozící rizika stárnoucí evropské populace, ale také na nedostatky, kterými v oblasti prorodinné politiky trpí právě Česká republika.

Nemáme strategii, která by byla delší a rozumnější, než je jedno volební období. Děláme vždycky jen takové ad-hoc opatření. A vzhledem k tomu, že populace stárne, tak to začíná být vážný ekonomický problém. Většina rodin v Evropě si přeje mít dvě děti, ale v ČR na ankety lidé odpovídali tak, že si ani nepřejí mít ty dvě děti. Většina považuje za důvod nejistou budoucnost a vysoké náklady na výchovu dětí. A to jsou zrovna dvě věci, které jsou naprosto v ruce politiků."

V souvislosti s tím pak europoslankyně Roithová vidí cestu z krize, na které se můžeme podílet všichni: Nebát se a mít více dětí.

I podle světové banky investice do dětí a do rodin se společnosti v každém případě vrací. A proto jsem si dovolila s nadsázkou říct, že budoucnost EU je v kolébkách."

autor: eku
Spustit audio