Farmářské trhy na pražské Náplavce navzdory zimě přilákaly stovky lidí

Farmářské trhy (ilustrační foto) - Foto:  Český um - Artificium Bohemicum

Farmářské trhy (ilustrační foto)Foto:  Český um - Artificium Bohemicum

Ani čerstvě napadaný sníh nepřekazil start letošní farmářské sezóny na pražské Náplavce. Za čerstvými potravinami dorazily na Rašínovo nábřeží stovky lidí. Trhy na Rašínově nábřeží zahajují třetí sezónu, mezi Pražany si získaly velkou oblibu.

"Na devadesát procent, to znamená, že je tady pořád deset procent, které se dají zlepšit. Pořád se tady najdou i nešvary, třeba v obsluze," vyjadřuje míru své spokojenosti s kvalitou trhu jeden z nakupujících. 

"Beru to tak trochu s rezervou. Samozřejmě asi všechno není úplně tak, jak je inzerované, ale v podstatě věřím. Spíš se řídím intuicí," přibližuje svoji nakupovací taktiku návštěvnice tržiště. 

Zeleninu a ovoce byste na Náplavce vzhledem k ročnímu období hledali marně, v zimě se na trhy chodí především kvůli čerstvému masu, máslu a pečivu. Na organizaci proto nechtějí pořadatelé ze sdružení Archetyp nic měnit. 

 

Na pražské Náplavce začala farmářská sezóna

Vložit na svůj web

Organizátoři zvou na trhy především osvědčené prodejce. "Vyplňujeme s nimi přihlášku, kde se potvrzuje, že zboží, které nabízí, je jejich a že to není nějaký překup nebo že nenakupuje někde ve velkoobchodech. Pak to kontrolujeme přímo na místě u těch farmářů a zároveň děláme takovou vlastní certifikaci, kde strávíme den u nich na farmě nebo v provozovně, koukáme se, jak to vypadá v praxi," říká manažerka trhu Alena Bžochová. 

Mezi nejčastější prohřešky prodejců patří podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce teplota, ve které je skladované maso, uzeniny nebo sýry. Lidé by si měli dávat pozor i na štítky s označením potravin. 

"Tam musí být uvedeno například u sortimentu ovoce a zeleniny, odkud pochází. Pokud některý z těchto údajů chybí, tak inspektor samozřejmě prodejce upozorní, aby si tyto informace doplnil. Pakliže by takový prohřešek byl zjištěn opakovaně, tak je potom zahájeno správní řízení," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. 

Pokud si ani na místě nejsou návštěvníci jisti nabízenými produkty, podle Aleny Bžochové je nejlepší zeptat se samotných farmářů. 

"Ty lidi k tomu opravdu mají nějaký vztah, vědí o tom, vědí, co prodávají, vědí, jak se to dělá. Kdyby to člověk jenom někde nakoupil, tak by ani k tomu neměl tolik informací," myslí si Bžochová. 

Pokud teploty neklesnou výrazně pod bod mrazu, objeví se stánky na Náplavce už pravidelně každou sobotu. 

Autor:  Anna Königsmarková, David Bernardy
Pořad: Víkendový Odpolední Radiožurnál  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: sobota–neděle 14:00  |  Délka pořadu: 4 hodiny  
 

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace