Fotbalový klub Viktoria Žižkov dluží radnici Prahy 3 na nájemném. Možná bude muset opustit stadion

30. březen 2015
Zprávy

Fotbalový klub Viktoria Žižkov dluží radnici Prahy 3 nájemné za stadion. Pokud dluh nezaplatí do konce března, bude muset areál opustit. Vedení klubu opožděné platby uznává. S vedením radnice Prahy 3 se prý ale dohodlo, že dluh včas doplatí.

Problém vznikl ještě za minulého vedení radnice, kdy Praha 3 od klubu areál odkoupila asi za 40 milionů korun a uzavřela s Viktorií nájemní smlouvu na stadion ve výši 100 tisíc měsíčně. Zatím ale klub nezaplatil ani korunu a dluh se za 10 měsíců vyšplhal na jeden milion.

„Do 31. března musí uhradit tento dluh, aby s nimi městská část mohla teoreticky uzavřít novou smlouvu,“ říká místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu z ODS.

Viktoria Žižkov se s představiteli Prahy 3 sešla přibližně před měsícem. Opožděné platby uznala, žádná další schůzka se ale nekonala.

„Rada městské části předložila nový návrh smlouvy a řešení narovnání dluhu. Z naší strany stále platí, že pokud FK Viktoria uhradí dluh do konce tohoto měsíce, jsme připraveni jednat o další smlouvě tak, aby mohli fungovat.“

Podle místostarosty nájemné ve výši 100 tisíc měsíčně zcela nepokryje ani náklady městské části na provoz a ostrahu areálu. A je tu ještě další problém - Viktorka neplacením nájemného porušila smlouvu a stadion tak užívá prakticky neoprávněně.

Viktorce hrozí, že nedohraje sezonu

„To znamená, že pokud by se to dostalo až do fáze, že neuhradí ten dluh a nebude nová smlouva, k 1. dubnu budeme muset právně jednat tak, že je budeme muset vyloučit z našeho pozemku a bude hrozit, že nedohrají sezonu,“ dodává Bellu.

Před několika dny radnice Prahy 3 klubu navrhla uzavřít novou nájemní smlouvu o užívání. Viktoria Žižkov by se ve smlouvě zavázala, že do 31. května zaplatí městské části jeden milion korun na vyrovnání všech svých dluhů. Městská část by po ní naopak požadovala složení bankovní záruky 270 tisíc.

Fotbalový klub jsme opakovaně žádali o stanovisko. K problému se ale podle mluvčího Jiřího Fryce vyjadřovat nechce. Jestli třetí tým druhé ligy a mezi fanoušky populární Viktorka stadion na Žižkově opravdu opustí, zatím není jasné.

autor: Lída Křesťanová
Spustit audio

Více z pořadu