Fotit na Karlově mostě smíte jen bez stativu, problém může být i s fotkou na Facebooku

20. červen 2012

Chtěli byste si do svého alba vyfotit pěknou uměleckou fotku na Karlově mostě? Anebo kvalitní rodinný snímek pomocí stativu? Bez povolení na to rychle zapomeňte. Objevují se dokonce i zprávy o tom, že fotky Karlova mostu mizí ze soukromých profilů na sociálních sítích.

Pokud si jako turista toužíte vyfotit partnera nebo děti například pod jednou ze soch na Karlově mostě, s obyčejným foťákem vám to projde. Ostraha s vámi ale vyběhne ve chvíli, když si na pomoc vezmete bez povolení Prahy 1 a Sdružení výtvarníků Karlova mostu také stativ.

„Focení s tím, že si někdo udělá momentku do své alba, já se domnívám, že toto nikdy omezováno nebylo. Tam šlo pouze o focení Karlova mostu pro komerční účely. Ono se to dneska těžko odděluje, takže tady byla přijata jistá pravidla, která říkala, že pokud jde o komerční focení s podstavcem, tak tam platí, že je potřeba požádat a zaplatit určitý poplatek," vysvětluje starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký s tím, že cílem rozhodně není omezovat turisty, ale zejména soukromé firmy, které by mohly pravidla pro komerční focení památky jednoduše obcházet.

„Firmy, které by si tam chtěly dejme tomu nafotit komerční kalendář, tak to lehce zabalí s tím, že tam přišla rodina, dají si tam stativ a budou to fotit pro komerční účely. Takže tam je rozhodující jen ten stativ a já se domnívám, že kdokoliv si chce pořídit fotografie do alba, tak to zvládne moderní fotografickou technikou tak, aby to bylo z ruky a bez toho stativu."

Zkazky o tom, že by turistické fotografie Karlova mostu z vůle první městské části mizely z Facebooku a dalších sociálních sítí, ale starosta Lomecký odmítá.

„To si nemyslím, že by bylo z nějaké vůle Prahy 1 nebo magistrátu. Já bych se spíše soustředil na to podstatné: Kde je ta hranice toho komerčního fotografování a toho fotografování do rodinného alba. Jediná rozumná a jednoduchá možnost, jak toto rozdělit, je dána právě tím stativem."

Jak ale deníku Metro sdělila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková, pokud se fotografie dostane na sociální síť, stává se ze soukromé veřejnou. Skutečný problém s možností pokuty by ale podle ní nastal, kdyby byl takový snímek bez uděleného povolení využíván právě komerčně.

autor: eku
Spustit audio