FOTO a VIDEO: Projekce v centru Prahy připomněla boj o město před 70 lety

Symbolický návrat do bouřlivých květnových dnů roku 1945 mohli v úterý večer zažít lidé na Staroměstském náměstí v Praze. Oslavy výročí 70 let od vypuknutí Pražského povstání tam zakončil takzvaný videomapping. Projekci, kterou připravil Český rozhlas a při které se na zdi domů objevovaly výjevy připomínající dění na konci druhé světové války, ocenili přihlížející lidé potleskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Videomapping na Staroměstském náměstí. Projekci k oslavám výročí Pražského povstání připravil Český rozhlas

Videomapping na Staroměstském náměstí. Projekci k oslavám výročí Pražského povstání připravil Český rozhlas | Foto: Filip Jandourek

Projekci měli lidé možnost sledovat na fasádě Týnské školy, která stojí před Týnským chrámem.

Období konce války připomínala promítaná hesla a slogany, jako třeba „Český rozhlas 45“ „Pražské povstání“ či „Odboj“, nebo animace se symbolickým hrdinou.

Lidé se v myšlenkách přenesli do pražských ulic na konci války včetně bojů mezi obránci rozhlasu a vojáky, kteří se ho neúspěšně pokoušeli obsadit, ale třeba také do Plzně nebo obecněji k demarkační linii, na které se spojila vojska přicházející osvobodit zemi z východu i ze západu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Videomapping k výročí Pražského povstání přímo ze Staroměstského náměstí přiblížil reportér Jan Herget

Projekci doplňovala hudba složená právě pro tuto příležitost a lidé měli možnost slyšet také autentická hlášení, která v květnových dnech zněla z pražských amplionů a která vlastně Pražské povstání odstartovala.

Součástí projekce byla i řada jmen lidí, kteří při Pražském povstání zemřeli.

Představení přihlížející lidé odměnili potleskem a spokojený byl i tvůrce videomappingu Martin Pošta. „V obecné rovině musím říct, že reakce jsou velice pozitivní,“ poznamenal.

Český rozhlas, Jan Herget, kov, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme