Galerie Trafačka končí. Investor z budovy udělá luxusní bydlení

21. listopad 2014
Zprávy

Po osmi letech skončí pražská Trafo galerie, takzvaná Trafačka. Majitel objektu prodal dům soukromému investorovi. Zakládající umělci Trafo galerie proto plánují poslední výstavu na 5. prosince. Pak se s Trafačkou rozloučí a budou hledat nové útočiště.

S Blankou Čermákovou stojím na nádvoří Trafo galerie v pražské Libni, za námi hučí ulice Vysočanská, kolem nás jsou po stěnách namalovány různé graffiti. Všechno, co tady je, je výstavní prostor. To se ale brzy změní.

„Po osmi letech tady v lednu 2015 končíme. Z galerie vznikne činžovní dům,“ vysvětluje Blanka Čermáková.

Čtěte také

Budova Trafo galerie vznikla ve 30. letech minulého století jako zařízení elektrického rozvodu. Dnes objekt vlastní soukromá firma, která od roku 2007 prostory pronajímala k výstavním a residenčním účelům mladým výtvarníkům. Trafačka osm let poskytovala zázemí nejen výtvarnému umění, ale také koncertům, konceptuálnímu umění a módním přehlídkám. Vystavovali v ní i zahraniční umělci. Jejich zásahům se nevyhnuly ani venkovní stěny, které mnohokrát posloužily jako výstavní plocha pro graffiti a street art. Provoz galerie zajišťovaly granty a sponzoři. Krátkodobé nájemní smlouvy ale finanční plánování omezovaly.

„Od začátku jsme věděli, že tady nebudeme nadlouho. To, že jsme tady osm let, je zázrak v tom, že přišla krize a nikdo objekt ani pozemek nechtěl koupit. Měli jsme vždycky půlroční smlouvy, takže ta nejistota budoucnosti byla poměrně velká. Nemohli jsme plánovat velké akce, rozmáchnout se, získat stálé partnery a granty. Čas od času se něco povedlo, ale ta nejistota nás svazovala,“ říká Blanka Čermáková.

Zakládajícím členům Trafačky teď nezbývá, než se poohlížet po jiných opuštěných prostorách. Do centra jejich zájmu se dostávají takzvané brownfieldy, tedy opuštěné industriální areály nebo budovy. Ty většinou svou velikostí vyhovují i potřebám sochařů a konceptuálních umělců, jakým je například Jakub Nepraš, který stál u zrodu Trafo galerie.

Z filmu Trafačka – Chrám svobody

„Máme rozjednáno několik prostorů, ale ještě to není úplně jasné. Rádi bychom udrželi naši starou partu a šli někam společně. Klidně bychom nějaký prostor zrekonstruovali a dali mu další využití a život,“ dodává.

Poslední vernisáž nabídne Trafačka 5. prosince. Vystavenými pracemi současných i bývalých rezidentů organizátoři vzpomenou na osm let fungování galerie a 14. prosince prostor definitivně opustí.

Spustit audio

Více z pořadu