Hilton i další místa, kde by mohl bydle Bush, jsou pod ostrahou

19. listopad 2002

Několik hodin před očekávaným příletem prezidenta Spojených států George Bushe do Prahy není známo, kde bude nejmocnější muž světa během pražského summitu NATO bydlet. Zjistit něco bližšího o jeho pobytu v Česku je obtížné. Američané jsou totiž kvůli zajištění bezpečnosti svého prezidenta skoupí na slovo. Pro většinu delegace, kterou bude tvořit asi 700 lidí, jsou rezervovány pokoje v hotelu Hilton. Bush by však mohl pobývat i jinde. Hilton je střežen podobně jako další možná místa Bushova ubytování.

Všechny přístupové a příjezdové cesty k Hiltonu střeží už od rána několik desítek uniformovaných policistů. To je ale jedinou známkou svědčící o tom, že zde bude bydlet většina z členů americké delegace a možná i prezident Bush.

Umělohmotné odpadkové koše sice jsou jako možné nástroje destrukce odstraněny z okolí hotelu i od stanice metra a autobusového nádraží Florenc, na svých místech však zůstávají kovové nádoby na odpadky u tramvajových zastávek i popelnice na komunální odpad. V rekonstruovaných budovách kolem Hiltonu panuje čilý stavební ruch, na místě zůstaly i kontejnery na suť a stavební materiál. Čerpací stanice nacházející se přímo za hotelem je otevřena, podle vyjádření obsluhy zatím nemají žádnou zprávu o tom, že by měli provoz přerušit.

Na příjezd významných zahraničních hostů se patrně připravuje také luxusní hotel Le Palais v ulici U Zvonařky na Vinohradech. Všechny vchody hotelu střeží ochranka a policisté, kteří hlídkují také v celé ulici a jejím okolí. Podle internetových stránek hotelu jsou všechny pokoje ve dnech od 20. do 23. listopadu zadané. Nad vstupem do hotelu visí česká vlajka, druhá žerď je zatím prázdná. Přímo z oken hotelu je vidět kilometr vzdálené Kongresové centrum.

Další místo, kde by mohl být Bush ubytován - rezidenci velvyslanectví Spojených států v Bubenči, zatím v nevelkém počtu střeží jen příslušníci policie. Stejně je tomu i u ostatních konzulátů, velvyslanectví a jejich rezidencí sídlících v Bubenči. Parkování u americké rezidence je již několik dní zakázáno. V ulicích kolem areálu platí zákaz vjezdu, s výjimkou ulice Pod kaštany, kde doprava stále proudí oběma směry.

V tisku se objevily zprávy o tom, že by Bush mohl nocovat i na vládním zámku v Kolodějích, v letním sídle české hlavy státu, na zámku v Lánech na Rakovnicku, ale také například v rezidenci amerického velvyslance, jiné budově s podzemním krytem v Praze 2, nebo dokonce, že bude spát přímo ve svém letadle. Podle některých informací jsou připraveny dokonce plány na přestěhování amerického prezidenta pro případ, že by se místo jeho pobytu skutečně prozradilo. Podobně se může měnit i jeho program.

Podle některých odborníků na bezpečnost se bude ochranka amerického prezidenta snažit kamuflovat jeho pohyb po Praze například tím, že se Bush nebude pohybovat v oficiální koloně. Podobný krycí manévr už použili v květnu, když byla v Česku první dáma USA Laura Bushová, která i nyní bude svého muže doprovázet.

autor: red
Spustit audio