Invalidovna stále čeká na nového majitele. Památkáři musí znovu doplnit svou žádost

11. leden 2017

Národní památkový ústav zatím pražskou Invalidovnu nedostane. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových památkáře vyzval, aby už podruhé doplnili svoji žádost o převod barokní budovy.

Národní památkový ústav musí žádost doplnit o dvě informace: „Požadujeme, aby byl uveden zdroj financování plánované rekonstrukce, a to, jestli jsou tyto prostředky zajištěny. Druhým požadavkem, který potřebujeme doplnit, je, jak je vyhodnoceno umístění Pražského filharmonického sboru a památkového ústavu v Praze. Jestli je efektivnější je umístit do Invalidovny nebo jinam,“ vysvětluje mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Národní památkový ústav chce doplnit informace do tří týdnů, říká jeho ředitelka Naděžda Goryczková: „Jedná se víceméně o dovysvětlení některých věcí, které byly v té naší žádosti obsaženy, ale patrně ne dostatečně srozumitelně. Předpokládám, že bychom nejpozději začátkem února odeslali vyřízenou žádost na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.“

Národní památkový ústav požádal o Invalidovnu loni v srpnu a svou žádost už jednou musel doplnit. Rekonstrukce barokní budovy by měla stát podle odhadů památkářů kolem 800 milionů korun. Invalidovna dříve patřila armádě, byly v ní i archivy dalších institucí, ale po poničení povodní a přestěhování archivů armáda objekt označila za nepotřebný. Objekt často využívají filmaři.

autor: fir
Spustit audio

Více z pořadu