Kachle z 15. století, mince a keramika. Archeologové pracují na staveništi u Masarykova nádraží

6. listopad 2017

Archeologové v těchto dnech pracují v okolí pražského Masarykova nádraží, kde se chystá stavba několika domů. Našli už například kachle z druhé poloviny 15. století se znakem Nového Města pražského, růžence nebo mince. Ze stavební jámy odvezli zatím víc než třicet krabic od banánů naplněných historií.

Archeologové si rozdělili stavební jámu dlouhou 200 metrů a širokou 30 metrů na čtverce a kopou jen v některých, další zůstávají vyvýšené. Jejich pracoviště tak připomíná šachovnici.

„Ta šachovnice, to jsou sondy 4 na 4 metry, když se ta jedna sonda vykope na podloží, ručně se odstraní vrstvy a pak se profily, řezy tou jámou zadokumentují,“ ukazuje Martin Vyšohlíd, vedoucí archeologického výzkumu. „Jsou tu zbytky staveb, základy domů od 14. do 19. století, studny, odpadní jámy. Je tu spousta keramiky, to je asi 70 až 80 procent všech nálezů. Dále třeba zvířecí kosti a další předměty.“

Denně tady po minulosti pátrá až čtyřicet lidí. Archeologové předpokládají, že budou u Masarykova nádraží pracovat do jara příštího roku. Potom je vystřídají dělníci. Areál patří skupině Penta. Ta chce ke konci roku 2018 začít stavět první z osmi budov, které vyjdou zhruba na 6,5 miliardy korun.

Znak Nového Města pražského
Archeologický průzkum u Masarykova nádraží
Nálezy
autor: fir
Spustit audio