Kardiologové v Praze provedli unikátní sérii operací. Metoda snižuje riziko mozkové mrtvice

10. březen 2018

Lékaři z pražské Nemocnice Na Homolce dokončili unikátní sérii operací. Minulý týden vůbec poprvé zavedli pěti pacientům do pravé krční tepny tzv. mikrofiltry. Ty by měly pomáhat lidem s fibrilací, tedy nedostatečným stahováním srdečních síní. Tato choroba totiž kvůli zvýšenému riziku výskytu krevních sraženin až pětkrát zvyšuje pravděpodobnost cévní mozkové příhody.

„Pacientka je mírně utlumená a my připravujeme sondu pro ultrazvuk,“ popisuje přímo na sále primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesor Petr Neužil.

Jeho kolega Vivek Reddy z amerického Mt. Sinai Medical Center se mezitím připravuje na zavedení mikrofiltru.

Lékaři dezinfikují okolí místa vpichu a pomocí ultrazvuku hledají nejlepší místo, kam filtr umístit. Zjišťují, kudy přesně tepna prochází, a hledají asi pěticentimetrový úsek, který by odpovídal délce filtru.

Pružinka, která zachraňuje životy

Samotný mikrofiltr je drobná spirála z drátku, kterou lékaři nechají rozvinout a vtočit do pacientčiny krkavice. Používají přitom nástroj nazývaný Javelin, v češtině oštěp.

Asi čtyřicet centimetrů dlouhá tuba zakončená jehlou atletické náčiní skutečně trochu připomíná. Americký kardiochirurg pečlivě sleduje na obrazovce s ultrazvukem pohyb jehly, jak prochází strukturami pod kůží a směřuje do centra krkavice.

„A teď dvě zmáčknutí červeného tlačítka a filtr se začíná rozvíjet,“ komentuje Petr Neužil průběh operace. Napjaté ticho následují pochvalné reakce a potlesk kolegů. Zákrok je úspěšně u konce.

Prevence mozkové příhody

Mikrofiltry by mohly pomáhat pacientům trpícím fibrilací srdečních síní, kteří nemohou brát léky proti srážení krve, například kvůli dalším lékům nebo problémům s krvácivostí.

„Pacienti s fibrilací mají zvýšené riziko cévní mozkové příhody, která vzniká, když levou srdeční síní špatně proudí krev a krev se v ní sráží,“ vysvětluje profesor Neužil.

Mikrofiltr zavedený do tepny je schopný zachytit všechny krevní sraženiny větší než jeden milimetr. Předchází tak tomu, aby krevní sraženina doputovala do mozku a ucpala křehčí povodí životně důležitých center.

Prvních pět pacientů

Javelin, tedy nástroj pro zavedení mikrofiltru, vyvinula izraelská firma. Po zhruba šesti letech výzkumu je teď pětice pacientů, kteří zákrok Na Homolce podstoupili, vůbec prvními lidmi, kteří filtr do obou krčních tepen dostali.

Až dosud lékaři tuto metodu zkoušeli jen na ovcích. „Mají delší průběh krčních tepen a operace je u nich jednodušší,“ doplňuje primář Nemocnice Na Homolce s tím, že u lidí není úplně jednoduché najít to správné místo.

Klinická studie mikrofiltrů je na samém začátku a pět prvních pacientů bude pro její další průběh klíčových.

autor: vok
Spustit audio