Karlův most se drolí, čekají ho další opravy

30. srpen 2016

Možná vás někdy při procházce po Karlově mostě napadlo, jak mohl most vydržet několik povodní nebo válek - a to skoro beze změny. Zdání ale klame a podle památkářů i magistrátu jsou některé části kamenů silně poškozené.

Je to kvůli povodním, větru nebo tím, že pískovcové kvádry se snadno drolí. Jejich odpadávání už odborníky zneklidňuje natolik, že plánují opravu mostu, už druhou v pořadí. Rekonstruovat se budou oblouky a pilíře.

„Stojíme pod 14. obloukem, který je pravděpodobně v nejhorším stavu ze všech oblouků. Padaly z něj úlomky kamene, vždycky na jaře se tu zametla hromádka kamení,“ shrnuje Eva Strejčková z pražského magistrátu.

Jsme v místech, kam se může velmi lehce dostat každý turista. Stačí sejít několik schodů z Kampy k Čertovce. Porušené kameny zespodu kryje speciální dřevěná konstrukce. „Ta konstrukce je oporou pro sítě, které mají zabránit padání kamenů na hlavy turistů," vysvětluje Eva Strejčková.

Neodpadávají celé kameny, ale jenom menší úlomky. Otázka kamenů je přitom zásadní, říká šéf pražských památkářů Jiří Skalický: „Zkoumaly se možnosti otevření některých lomů speciálně pro obnovu Karlova mostu. Jsme zatím teprve na začátku, protože se musí skutečně hledat adekvátní kámen.“

A ten zatím nikdo nenašel. Není ani jasné, kolik ho bude na opravu mostních oblouků potřeba. Na celé věci by měli spolupracovat památkáři společně s magistrátem. Ten se tak chce vyhnout situaci, která nastala u minulé opravy Karlova mostu. Ministerstvu kultury tehdy vadilo, že se při výměně odvážejí do skladů i kameny, které by ještě mohly v mostě zůstat. Vzájemným sporům by měla zabránit i nová kamenická huť. „Tam by kameníci tak jako ve středověku opracovávali kamenné kvádry a zároveň by to sloužilo i k edukativním účelům třeba pro školy,“ říká Jiří Skalický.

Opravy Karlova mostu jsou naplánovány na několik let, po celou dobu by na místě měla stát i kamenická dílna. Opravy by mohly podle magistrátu začít příští rok.

Nejprve se bude muset rozhodnout, které kameny se vymění, které opraví a které zůstanou

Čtěte také

autoři: jch , jku
Spustit audio

Více z pořadu