Kdo má v horku úlevy a kdo musí pracovat bez ohledu na počasí?

12. srpen 2015
Zprávy

Horké dny je nejlépe trávit někde ve stínu nebo v klimatizovaných prostorách. Ne ve všech profesích si to ale mohou zaměstnanci dovolit. Zatímco úřady některých městských částí kvůli vysokým teplotám posouvají nebo zkracují pracovní dobu, řidiči MHD nebo strážníci městské policie musí dodržovat běžný pracovní režim.

Je krátce po poledni a teploměr ukazuje 34 stupňů Celsia. V kabině řidiče Tomáše Štěpance je ale výrazně tepleji. Řídí totiž nejstarší typ tramvaje, který je v metropoli v provozu, T3 SU. A ten na rozdíl od moderních tramvají ForCity 15T nemá klimatizovanou kabinu.

„V kabině bude kolem padesáti stupňů. Jezdí se v tom hodně špatně, je to náročný,“ potvrzuje.

Řidiči tramvají v těchto dnech dostávají od Dopravního podniku vodu, iontové nápoje a fasují i ručníky. Na konečných stanicích mají až 40 minut dlouhé přestávky. Jízda v tomto extrémním horku je totiž nebezpečnější než obvykle. „Řidiči a vůbec všichni lidé jsou méně koncentrovaní, nedávají pozor a je to znát,“ potvrzuje Tomáš Štěpanec.

Neméně náročná je služba městských policistů

Pochůzkáři křižují pražské ulice v dlouhých tmavých kalhotách a pevných botách. Jedinou úlevou je to, že si během služby mohou sundat čepici. Platí to ale jen ve dnech, kdy teploměr překročí hranici tropické třicítky.

„Je zapotřebí zohlednit i bezpečnost práce. Strážníci se pohybují po ulicích, jednají o přestupcích, s osobami bez domova, takže je potřeba, aby i jejich tělo bylo nějak chráněno,“ vysvětluje mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Čtěte také

Strážníky teď zaměstnávají častější případy opilců, kteří ruší noční klid. Úleva ve službě proto v hlavní turistické sezóně nepřichází v úvahu.

„Metropole strážníky ve službě potřebuje, a to bez ohledu na to, jestli je extrémní počasí teplé nebo to zimní,“ konstatuje mluvčí.

Úředníci mají zkrácenou pracovní dobu

Co si nemohou dovolit muži a ženy v uniformách, to si naopak mohou dovolit úředníci. Některé městské úřady jim zkracují pracovní dobu a k dispozici většinou zůstávají jen nejvytíženější přepážky. Třeba na žižkovské radnici úředníci dostali teploměry a pokud teplota v kanceláři přesáhne 34 stupňů, mohou svá pracoviště opustit.

Teploměr

Tropický skleník se naopak stal příjemným útočištěm

Najdou se ale i tací zaměstnanci městských firem a organizací, kteří se v horku do práce vyloženě těší. Příkladem jsou zahradníci skleníku Fata Morgana v trojské botanické zahradě.

„Zatím se nám tam daří držet teplotu pod 25 stupňů Celsia. Na svetr to rozhodně není, připravte se na to, že se tady budete tak jako tak potit, nicméně tím, že je tady vyšší vlhkost, je to příjemnější než venku,“ libuje si vedoucí skleníku Petr Vacík.

V sekci nížinných tropů je například 90 až 100 % vzdušná vlhkost a procházka zelenou džunglí v těchto dnech zajistí tolik vyhledávané osvěžení.

Skleník Fata Morgana má esovitý půdorys
autor: Zdeněk Vesecký
Spustit audio

Více z pořadu