Když je spokojený, těší se i dravec do práce. Káně Harrisovo „Pepan“ hlídá na Hradě památky

21. říjen 2016

Holub není vůbec hloupé zvíře. Když se ho budete chtít v okolí historických památek zbavit, půjde vám to nejspíš dost těžko. Na Pražském hradě ale mají celkem jednoduché řešení. Pracuje tady totiž Pepan, speciálně vycvičené káně Harrisovo.

Pepan spolu se sokolníkem Ladislavem Hokrem hlídá před holuby chrám svatého Víta a všechny okolní památky včetně Zlaté uličky. Turisté si myslí, že je to jedna z dalších hradních atrakcí, ale dvouletý opeřenec tady tvrdě pracuje. Ze střech sleduje holuby, na které někdy zaútočí. Vždy se ale vrátí zpátky.

„Je to všechno výcvik, dravec si musí na všechno po dobrém zvyknout. Musím ho zvyknout na prostředí, na lidi, na to, že se mu nic zlého nestane,“ říká Ladislav Hokr. „On se vrátí jen proto, že se k němu hezky chovám, že spolu máme vztah, který prochází žaludkem.“ Káně se totiž vrátí, protože dostane kousek masa. S tresty byste prý u dravců neuspěli: „Dravci se netrestají, mají totiž velikou paměť. Vždycky říkám, že ženy, sloni a dravci mají tu největší paměť,“ vypráví sokolník.

Pepan je ale úspěšný i v odhánění jiných zvířat. Podařilo se mu třeba vyhnat kunu z půdy nebo párek jezevců, kteří se chtěli podhrabat do prezidentské vily. Turisté se někdy domnívají, že jde o další atrakci a bývají překvapení, když zjistí, co vlastně Pepan na Hradě dělá.

autoři: duch , jku
Spustit audio

Více z pořadu