Key Investments přišla o licenci. Pražské radnice se bojí o peníze

16. květen 2011

Městské části Prahy 6, 10 a 13 svěřily stovky milionů nevěrohodné firmě Key Investements, která obchodovala z cennými papíry - teď už pravděpodobně bezcennými. Společnost je totiž v konkurzu a bez licence.

Údajně není ani jasné, kdo firmu vlastní. Měla navíc opakované problémy s Českou národní bankou, tvrdí zastupitel TOP09 v Praze 6 Ivan Mašek: "Zcela ignorovali to, že tato firma má potíže s Českou národní bankou. Že byla třikrát pokutována, museli si přečíst, to byli povinní, výroky o těch pokutách. Tam by zjistili, že se vše týká těchto městských částí a způsobu, jak Key Investements obchoduje."

Poškození městské části investovaly téměř miliardu, teď ale z Key Investemenst nemůže Praha 6 vymoci více než 300 milionů, Praha 13 168 a Praha 10 215 milionů korun. Peníze jsou pravděpodobně navždy pryč, protože Key Investements nakoupila na Slovensku dluhopisy, které jsou na veřejných trzích neobchodovatelné. Koupila je od zadlužených firem, které byly nejen propojeny mezi sebou, ale i s Key Investemenst.

Jedna z firem byla ve ztrátě ve výši jedné miliardy a auditor ve výroční správě této společnosti uvedl už v roce 2009 pochybnosti, že firma vůbec přežije. Pochybení je však mnohem víc. Napříklas umělé navyšování cen akcií, městské části si údajně nevšímaly toho, že společnostem, do kterých investovaly, krachují podřízené firmy.

Podle Ivana Maška by proto měl trojlístek Chalupa, Lipovský a Vodrážka rezignovat: "My pouze žádáme politickou zodpovědnost. Myslíme si, že jestliže někdo - i kdyby to bylo z neznalosti, což v Praze 6 zcela jistě nebylo - takto nakládá se stamiliony svých občanů, tak by neměl již nikdy z veřejnými penězi dál zacházet."

Na výzvu k rezignaci dosud reagoval pouze David Vodrážka. TOP09 se chce podle něj pouze zviditelnit a Praha 13 podniká veškeré kroky, aby byly finanční prostředky navráceny v plné výši. Prý již vymohla 50 milionů. Hájí se také tím, že o uložení peněz rozhodovalo celé zastupitelstvo, nikoliv pouze starosta. Key investements byla podle něj řádným obchodníkem s cennými papíry pod dohledem České národní banky.

Kuza může otřást i magistrátní koalicí. V Praze 10 je za tyto sporné investice zodpovědný i současný pražský radní Antonín Weinert, i jeho hlavu TOP09 žádá.

autor: Petr Kořínek
Spustit audio