„Kolaps je tu už teď,“ brání se v Jirnech zákazu vjezdu kamionů do Prahy

20. červenec 2017

Obec Jirny u Prahy se bojí avizovaného zákazu vjezdu kamionů do metropole. Podle návrhu vedení Prahy by nákladní auta nad 12 metrů nemohla ani na Jižní a Štěrboholskou spojku a na Spořilovskou radiálu. Kamiony by tak musely hledat náhradní trasy a dopravní kolaps by mohl nastat podle Středočeského kraje třeba právě v Jirnech.

Jirny mají zhruba tři tisíce obyvatel, hlavní silnice vede uprostřed obce. Místní si neumí představit, že by tudy jezdily kamiony. Aut tu podle nich jezdí moc už teď.

Jedna část Jiren je obytná, na druhé straně je škola a přejít silnici mezi tím je mnohdy komplikované. A dvojitá zatáčka, která tu je, je podle obyvatele Jiřího Janka složitá už teď. „Po ránu je to totální kolaps. Když se tu potká autobus s dalšími auty nebo kamiony, neprojede nikdo,“ popisuje jednu ze situací v místech, které je jedno z nejproblematičtější i podle Středočeského kraje.

„Chceme se proti tomuto návrhu (zákazu vjezdu kamionů do Prahy) bránit i za cenu soudu,“ říká nezávislý starosta Jiren Stanislav Skořepa.

Praha prosazuje zákaz vjezdu kamionů do města a na další důležité tepny, aby ulevila přetíženým silnicím i ovzduší. Proti je Středočeský kraj i autodopravci. Rozhodující slovo bude mít Ministerstvo dopravy ČR a další úřady.

autor: fir
Spustit audio