Kontroly u vstupů na Pražský hrad neskončí, naopak budou posíleny

15. červenec 2017

Bezpečnostní kontroly na Pražském hradě neskončí. Naopak je posílí další policisté. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka to doporučily bezpečností složky. Objevit by se měly též protiteroristické odpadkové koše.

Kancelář prezidenta republiky se podle Ovčáčka obrátila na Bezpečnostní informační službu (BIS), policejní prezidium, Útvar ochrany prezidenta, Hradní stráž a Vojenskou kancelář prezidenta republiky s dotazem, zda mají kontroly na Hradě zůstat i nadále.

Mluvčí Hradu poznamenal, že kontroly jsou jen částí z řady technických, personálních a organizačních opatření k zabezpečení areálu. „To vše je v souladu s posilováním bezpečnostních standardů u dalších významných objektů, jakými jsou například letiště nebo objekty kritické infrastruktury v České republice,“ podotkl.

Dodal, že kvůli zrychlení kontrol rozhodl policejní prezident o zvýšení počtu policistů nasazených na kontrolní místa v době turistické sezony. Ovčáček si od opatření slibuje, že turisté by neměli na vstup do Hradu čekat vůbec nebo jen krátce. Právě délka front turistů byl jeden z argumentů kritiků zavedených opatření. V některých dnech v minulých měsících zástupy čekajících turistů dosahovaly desítek metrů. Podle kritiků jsou kontroly nedůstojné a Pražský hrad neochrání. Zástupci Hradu to odmítají, poukazují na potřebu chránit návštěvníky.

Fronty před vstupem na Pražský hrad byly o víkendu kratší

Podle informací by se měl počet kontrolujících policistů rozšířit o devět. Posílení se bude týkat především doby, kdy na Hrad míří nejvíce turistů. Největší nápor návštěvníků Pražský hrad zaznamenává v létě a o víkendech mezi 9. a 14. hodinou.

Ovčáček poznamenal, že zároveň se vybírají technické prostředky, které by kontroly „dále zrychlily a zpříjemnily“. Člověk obeznámený s bezpečnostními opatřeními na Pražském hradě řekl, že už byla například obnovena část kamerového systému. Hrad dostal na posílení bezpečnosti od ministerstva obrany 100 milionů korun, další peníze čerpá z vlastního rozpočtu.

Pražský hrad by měl být nově vybaven také ‚protiteroristickými‘ odpadkovými koši. Zakázku asi za dva miliony korun bez DPH, jejíž součástí je i dodávka dalšího vybavení jako lavičky a stojany na kola, vypsala Správa Pražského hradu. Jeden z pracovníků Hradu řekl, že obměna tohoto mobiliáře byla nutná, a že proto bylo zároveň rozhodnuto, že budou nakoupeny koše, které splní bezpečnostní předpoklady.

Jiří Ovčáček tyto informace uvedl v páteční tiskové zprávě, kterou zveřejnil na hradním webu. Často kritizované kontroly byly na Hradě zavedeny před necelým rokem.

zdroj: ČTK
Spustit audio