Kradli v bytech, zatímco lidé spali

20. říjen 2016
Zprávy

Představte si, že se ráno probudíte a zjistíte, že nemáte mobil, peněženku, kabelku a další cennosti. Zatímco jste spali, zloději se dostali do vašeho bytu a okradli vás. Přesně tak postupoval čtyřčlenný gang, který teď dopadli kriminalisté.

Dvě ženy a dva muži ve věku od čtyřiatřiceti do jednačtyřiceti let kradli zásadně v noci, a to v Praze 2, 7 a 8. Obcházeli domy, do kterých se dostali nezamčenými vchodovými dveřmi, a pak speciálním paklíčem postupně zkoušeli dveře od bytů. Když nebyly zajištěné řetízkem nebo zamčené aspoň na jeden západ, vešli pachatelé dovnitř.

Byt prohledali a vzali si to, co mělo nějakou hodnotu – peněženky obsahující finanční hotovost a platební karty, kabelky, mobilní telefony a drobnou elektroniku. Okradení vše zjistili až ráno.

Při celkem sedmnácti prokázaných krádežích si zloději přivlastnili věci v celkové hodnotě téměř tři sta tisíc korun. To ale pravděpodobně není konečná suma, protože policisté dokumentují další tři podobné případy. Navíc je možné, že někteří poškození krádeže neoznámili. Ty policie žádá, aby oznámení učinili dodatečně.

Pachatelé kradli po dobu několika měsíců, než je policisté zadrželi. Mezitím mimo jiné nakupovali na kradené platební karty.

Tři ze čtyř obviněných vyšetřovatel obvinil z trestných činů krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Hlavní organizátorce navíc vyšetřovatel sdělil obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť měla zákaz pobytu na území hlavního města Prahy. V případě odsouzení hrozí obviněným až pět let vězení.

autor: jku
Spustit audio

Více z pořadu