'Lepší než sex'. Manolo Blahnik bude vystavovat své boty v Praze

2. červenec 2017

Práce kultovního designéra bot - Manolo Blahnika - se v srpnu představí v Praze. Jeho boty obouvají členky britské královské rodiny stejně jako populární zpěvačky. Výstava s názvem Art of shoe začne v pražském Muzeu Kampa 11. srpna.

Lepší než sex - tohle řekla o botách od Manolo Blahnika zpěvačka Madonna. A s nadsázkou dodala, že na rozdíl od prvně jmenovaného zmíněná obuv rozhodně déle vydrží. Za jeden pár bot od slavného designéra se platí desetitisíce korun - podívat se na ně můžete v srpnu na výstavě v pražském Kampa Muzeu.

Úspěšná kariéra Manolo Blahnika, který má české kořeny, začala v sedmdesátých letech. Svět módy ho přitahoval od studentských let - původně fotil portréty pro časopis Vogue. Jeho boty si okamžitě získaly popularitu: Na přehlídkách je začali využívat slavní návrháři a neunikly ani pozornosti celebrit: obouvá je Madonna nebo modelka Kate Moss.

„Všichni si představujeme luxusní boty, ale je v tom i kousek umění. Boty musí být funkční, musí se v nich dát dobře chodit, i když část je jen na vystoupení z limuzíny a fotku. Ale jeho boty jsou kvalitní, jsou výtvarně zajímavé a dá se v nich strávit celý den. A Manolo Blahnik je strašně kreativní," dodává Koenigsmarková.

Logo

Blahnika mají v oblibě i dámy z vyšších kruhů - navrhoval svatební boty pro mladší sestru britské vévodkyně Kate, Pippu Middletonovou. Celosvětově pak Manolky proslavil seriál Sex ve městě, v něm hlavní protagonistka jiné boty prakticky neobula.

Průřezová výstava Manolo Blahnika se už představila v jiných evropských městech. Podle jedné z pořadatelek Marcely Tosal o ní byl všude velký zájem: „V Miláně za 2 měsíce výstavu shlédlo 30 tisíc osob a v Ermitáži je návštěvnost 20 tisíc osob týdně."

autor: era
Spustit audio