Letecké muzeum v Kbelích poprvé ukázalo opravené historické hangáry

Letecké muzeum v pražských Kbelích poprvé po náročných opravách otevřelo dva unikátní historické hangáry. Montážní haly v areálu Staré Aerovky pochází z 20. a 40. let minulého století a vznikala v nich první letadla pro Československou armádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecké muzeum Kbely zahájilo 30. dubna svou 48. sezonu

Letecké muzeum Kbely zahájilo 30. dubna svou 48. sezonu | Zdroj: ČTK

„Jsou tady ty původní hangáry, které byly postavené hned na začátku vzniku Československé republiky a za druhé světové války nebyly zničeny. To je velký unikát a pro nás jako muzejníky je strašně důležité, že vystavujeme původní letadla z těch období v těch původních hangárech,“ říká ředitel Leteckého muzea Aleš Knížek.

Opravy stály téměř 30 miliónů korun. Muzeum rekonstrukci financovalo i díky grantu z Evropského hospodářského prostoru a Norských fondů. Celý areál Staré Aerovky ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku.

Přehrát

00:00 / 00:00

MiG-29 a historické hangáry dnes poprvé viděli návštěvníci Leteckého muzea v Kbelích. Natáčela tam redaktorka Iveta Vávrová

Kromě opravených hangárů muzeum letos návštěvníky láká i na sovětskou stíhačku MiG-29, která doposud ve sbírkách chyběla. Do Kbel se ji podařilo získat výměnou ze Slovenska.

„Na Slovensko jsme poslali Il-28 a my jsme dostali MiG-29, díky kterému jsme uzavřeli sérii letadel značky MiG, protože máme od MiGu-15 až do MiGu-29 letadla, která létala v Československu a České republice u vojenského letectva,“ dodává ředitel kbelského muzea.

Nově opravené historické hangáry v pražských Kbelích | Foto: Iveta Vávrová

Letecké muzeum Kbely | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Letecké muzeum Kbely. Na snímku letoun Aero C-3A (Siebel Si 204D) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Letoun MiG-29, který získal Vojenský historický ústav Praha loni jako unikátní příspěvek do své kolekce stíhacích letadel MiG | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme