Letních kin se protikuřácký zákon netýká. Provozovatelé ale můžou kouření zakázat

15. červen 2017

Takzvaný protikuřácký zákon platí už dva týdny. Nezapálíte si v hospodách, nemocnicích nebo na zastávkách. Na letní kina se ale zákaz nevztahuje. Jestli se smí v jejich areálu kouřit, o tom může rozhodnout provozovatel.

Do dejvického letního kina přišlo asi 50 lidí a tak nad deseti z nich se v průběhu filmu objevoval obláček dýmu. „Mně jako kuřákovi zákaz kouření v restauracích absolutně nevadí, neomezuje mě a vlastně ho docela i vítám. Ale nevidím důvod, proč by se to mělo zakazovat na veřejnosti," říká jeden z návštěvníků.

Stejný názor jako jeden z diváků letního kina má i jeho dramaturg Matěj Kubíček: „Co se týče vztahu toho zákona a našeho letního kina, tak tam žádný velký vztah mezi tím není. Prostě letní kino bylo a bude, lidé v něm kouřit mohli a můžou. Nemáme v plánu to nijak omezovat," říká.

Ministerstvo zdravotnictví potvrzuje, že se zákaz kouření letních kin netýká. Záleží tak přímo na provozovateli, jestli se pro omezení kuřáků rozhodne, nebo ne, vysvětluje vedoucí tiskového oddělení ministerstva Ondřej Macura: „Zákazy kouření a používání elektronických cigaret se podle zákona na letní kina, tedy vnější zábavní prostor, nevztahují. Zákon však provozovateli nebrání zákaz kouření v tomto prostoru stanovit.“

Čtěte také

Třeba v Kolíně omezení chystají. Vedení místního letního kina původně zvažovalo, že kouření zakáže úplně, ale nakonec se rozhodli, že zřídí kuřácký koutek: „Máme tady dvě lavičky vyhrazené pro kuřáky, od sedících diváků jsou vzdáleny asi 8 metrů. Prostor bude označen cedulí,“ říká ředitel Petr Hejcman.

Sezóna letních kin se teprve rozjíždí. Někde začnou promítat o víkendu nebo příští týden a o zákazu kouření ještě rozhodnuto nemají.

Karlínské filmové léto 2014 zahájil film Ostře sledované vlaky
autor: onj
Spustit audio

Více z pořadu