Letohrádek královny Anny poslouží poprvé k soukromým účelům, Nejedlý tam slaví narozeniny

Turistům se dnes odpoledne uzavře část Pražského hradu - konkrétně Královská zahrada, kde je Letohrádek královny Anny. Právě v těchto místech totiž bude od 17 hodin slavit (s dvoutýdenním předstihem) své padesátiny prezidentův poradce Martin Nejedlý. Podle Hospodářských novin jde o vůbec první akci, kdy Hrad někomu letohrádek pronajímá k soukromým účelům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letohrádek královny Anny na Pražském hradě

Letohrádek královny Anny na Pražském hradě | Foto: Miroslav Švec

Martin Nejedlý vás zve na přátelské setkání u příležitosti oslavy životního jubilea - to stojí v pozvánce, kde je i fotka Letohrádku královny Anny. Správa Pražského hradu v písemném vyjádření potvrzuje, že narozeniny se v renesančním zámečku ještě neslavily.

„Letohrádek slouží primárně jako výstavní prostor. Pokud zde výstava není, je veřejnosti nepřístupný a lze jej podle standardního ceníku pronajmout. Pan Martin Nejedlý je prvním komerčním nájemcem letohrádku," uvádí se ve vyjádření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letohrádek královny Anny dnes bude kvůli soukromé akci uzavřený, zjistila Veronika Hlaváčová

Poradce prezidenta prý už za pronájem zaplatil plnou cenu - tedy podle ceníku 260 tisíc korun plus DPH. Kapacita je zhruba 250 lidí. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka na oslavu krátce zavítá i prezident Miloš Zeman.

Dál mezi hosty budou významní byznysmeni nebo politici. Martin Nejedlý je sám místopředsedou Strany práv občanů, pozval tak i předsedu své strany, senátora Jana Velebu.

„Nevidím v tom kontroverzi, protože ten letohrádek si může pronajmout, kdo chce. V Míčovně podobné akce byly. Tam měl narozeniny třeba pan prezident. Já jsem například v minulém týdnu byl ve Španělském sále, tím, kdo to dělal, byla ryze soukromá firma," říká Veleba.

Pronájem Španělského sálu například pro společenskou akci vyjde podle webu Lidovky.cz i na 900 tisíc korun. Oslava v Jízdárně Pražského hradu pak 450 tisíc, za akci v Rožmberském paláci dá zájemce zhruba 100 tisíc za večer.

Nejedlému hrozilo odvolání z poradenské funkce

Podnikatel Martin Nejedlý radí prezidentovi republiky v oblasti ekonomiky. Do loňského června byl jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech. Nedávno Nejedlému hrozilo odvolání z funkce prezidentského poradce. Česká pobočka ruského Lukoilu se totiž soudila se státem v případu takzvané obměny zásob leteckého petroleje.

Letos v dubnu Městský soud v Praze pravomocně rozhodl, že firma musí státu zaplatit skoro 30 milionů korun.

„Je nesporným skutkovým stavem, že nebyl ze strany žalované dodán letecký petrolej v hodnotě 130 milionů. Strana žalovaná porušila svou povinnost dodat množství leteckého petroleje,“ rozhodl soudce Tomáš Mottl.

Zemanův poradce Nejedlý si pronajal část Hradu na oslavu narozenin

Číst článek

Právník české pobočky ruského Lukoilu Petr Jindřich Syrovátko s rozsudkem nesouhlasil. Společnost se ale rozhodla peníze zaplatit:

„My jsme s tím rozsudkem hrubě nespokojeni. Domníváme se, že pokud nevznikla žádná škoda, tak 30 milionů je vyloženě nepřiměřené. Ale ve chvíli, kdy bude rozsudek doručen, tak samozřejmě to bude zaplaceno."

Firma Lukoil Aviation Czech, která se o pokutu soudila se Státní správou hmotných rezerv, přes 27 milionů korun uhradila. Právě zaplacením pokuty podmiňoval prezident Miloš Zeman setrvání Martina Nejedlého ve funkci poradce.

Letohrádek královny Anny / Belveder a Královská zahrada - uzavřeno | Foto: Michal Jindra

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme