Libeňský most buď komplexně opravit, nebo zbourat a postavit nový, doporučují odborníci

31. leden 2018

Hlavní město by mělo zajistit buď buď komplexní rekonstrukci Libeňského mostu, nebo stavbu nového. Magistrátu to doporučili odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT, který je soudněznaleckým pracovištěm v oboru stavebnictví. Náklady na opravu i stavbu nového mostu jsou podle odborníků obdobné, a to 550 až 600 milionů korun. ČTK to dnes řekl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Most je v havarijním stavu a od 19. ledna je pro MHD a auta uzavřen.

"Odborníci zároveň zdůraznili, že požadovanou životnost a trvanlivost mostu na 100 let lze dosáhnout pouze stavbou zcela nového mostu," uvedl Dolínek. Práce na mostě komplikuje řízení ministerstva kultury o památkové ochraně. Stavbu nového mostu navíc komplikuje rozhodnutí zastupitelů z roku 2016, kteří se usnesli, že most má být opraven.

Radikální rekonstrukce by vyžadovala podle ústavu novou hydroizolaci, odvodnění a náspy, dále ochránit základy mostu proti síranové korozi, nahradit dva střední pásy ve všech pěti klenbách za nové železobetonové a opravit a sanovat ponechané konstrukce. Ochránit je rovněž třeba povrch a kompletně nahradit rámové konstrukce a schodiště. Pokud by se rekonstrukce uskutečnila, odborníci doporučují most průběžně monitorovat.

Stavba nového mostu by podle odborníků vyžadovala vybudovat nové pilíře. V původních plánech na stavbu nového mostu se počítalo s jejich využitím. Pilíře jsou ale ve špatném stavu a nelze je v současném stavu použít. Město rovněž čeká na verdikt ministerstva kultury, které má rozhodnout, zda je most památkou, či nikoliv. Podle toho se bude muset Praha rozhodnout, jak k opravě mostu přistoupí.

Na mostě byla zavedena náhradní autobusová doprava, která na něj z obou stran zajíždí, jak je to nejdále možné. Lidé přesto musí urazit mezi nejbližšími zastávkami 450 metrů. Pokud by spoje na most nezajížděly vůbec, museli by lidé jít z Palmovky do Holešovic asi kilometr. Libeňský most byl v předminulém týdnu přeřazen do kategorie mostů v havarijním stavu. Technická správa komunikací začala most podpírat, práce by měly trvat zhruba měsíc, pak by se na most MHD mohla vrátit.

Uzavřený Libeňský most
zdroj: ČTK
Spustit audio