Lidé dnes mohli darovat krev s Českým rozhlasem

25. duben 2012

Dnes dopoledne mohli lidé pomoci dobré věci díky projektu Daruj krev s Českým rozhlasem. Lidé mohli půl litru vzácné tekutiny darovat tradičně v budově Českého rozhlasu na Vinohradské třídě, ale i ve Všeobecné fakultní nemocnici, Vinohradské nemocnici, Thomayerově nemocnici nebo v Ústřední vojenské nemocnici. Na některá místa se vypravila i naše redaktorka Alžběta Šírková.

Moje první kroky směřovaly do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Ačkoli spousta lidí krev daruje pravidelně několik let, narazila jsem i na dvacetiletou prvodárkyni Karolínu Malou. Odpověděla mi, co ji k návštěvě transfúzního oddělení přimělo:

"Přivedl mě k tomu kamarád ze školy. Tak se mě zeptal a já jsme si řekla, proč ne, že můžu aspoň něco udělat a pomoct někomu, kdo to potřebuje."

Na odběr krve do Vinohradské nemocnice vyrazila také šestadvacetiletá Petr Vokálová, která vzácnou tekutinu daruje už 5 let. Jednou se jí ale stalo, že se na odběr krve vydala zbytečně, lékaři ji totiž poslali domů.

"Byla jsem po očkování, doktorka mi sice řekla, že budu moct darovat, ale tady mají podmínku sedmi dnů. Takže mě odmítli z toho důvodu, že jsem byla asi 4 dny po očkování."

Nemohla jsem vynechat ani budovu Českého rozhlasu. Právě sem totiž zavítala patronka akce - rychlobruslařka a olympijská vítězka Martina Sáblíková, která navštívila i samotné dárce.

"Teďka jsem se tam byla podívat, shodou okolností jsem tam potkala známého, takže o to je to úžasnější, když vidím, že ty lidi opravdu o to zájem mají a opravdu chtějí pomoct. Maximálně, co jim můžu říct, ať se drží, protože vím, že to určitě není nic příjemného, ale je to pro dobrou věc."

Martina jako správná patronka chtěla krev také darovat, ale bohužel to nebylo možné.

"Mluvila jsem o tom s trenérem a právě proto, že jsem v přípravě, tak říká, že by to asi nebylo dobré. Škoda, že to není hned po sezóně, protože bych do toho šla hned, ale mluvili jsme i o tom, že třeba příští rok po sezóně, bychom to udělali nezávisle na této akci. Opravdu říkám, je to bezvadný."

Mou poslední zastávkou byla Všeobecná fakultní nemocnice. Tady jsem zastihla jedenapadesátiletého Oldřicha Kutila, který krev daruje už nějaký ten pátek hned z několika důvodů:

"Je to vždycky příjemný pocit, jednak protože se vám trošku uleví, protože to půl kilo je znát. A tak mám pocit, že se jakoby pročistím i nehledě na to, že sekundárně je to prospěšná věc."

Český rozhlas pro dárce připravil i několik dárků. Dárci si odnesli například památeční placku, propisku a prvodárci dostali i hrneček.

autor: Alžběta Šírková
Spustit audio