Magistrát zřejmě zachová Výtopnu Zlíchov

27. duben 2018

Fandové železnice uspěli při protestech proti plánovanému bourání pražského depa starých vlaků, takzvané Výtopny Zlíchov. Historická industriální stavba totiž měla původně ustoupit Radlické radiále. Pražský magistrát výtopnu ale zbořit nenechá, tedy ne úplně celou.

Zjednodušeně řečeno - některé budovy nechá magistrát přeskládat a z výtopny „ukrojí“ jen objekty za depem: „Hledáme nové uspořádání této lokality. To by mělo umožnit výstavbu radiály a současně setrvání výtopny včetně jejích expozic. Transfer techniky by byl velice složitý a navíc bychom pro ni museli najít provizorní prostor,“ vysvětluje mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

„Výtopna neohrožuje stavbu Radlické radiály, ale na jejím místě je plánované zařízení staveniště. Neležíme vůbec v trase silnice,“ říká Oldřiška Dvořáčková ze sdružení Výtopna Zlíchov, „v tuhle chvíli všechno záleží na tom, jak bude nakreslený a realizovaný skutečný projekt.“

Budovu Pražsko-duchcovské dráhy z roku 1873 a přilehlý areál má už několik let pronajatý spolek Výtopna Zlíchov. Za zachování výtopny už železniční nadšenci sepsali petici, kterou dosud podepsalo 1300 lidí.

Den otevřených vrat ve Výtopně Zlíchov
Den otevřených vrat ve Výtopně Zlíchov
Den otevřených vrat ve Výtopně Zlíchov
autor: duch
Spustit audio