Majitelé heren se chtějí bránit proti jejich plošnému zákazu v Praze

Majitelé heren nesouhlasí s novelou vyhlášky o hazardu v Praze a chtějí se bránit u soudu. Pražští zastupitelé schválili plošný zákaz heren v celém hlavním městě. Zavírání bude postupné, tak jak budou provozovatelům hracích automatů končit licence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nonstop herna

Nonstop herna | Foto: Tomáš Adamec

Zastupitelé zruší 212 klasických heren. Zůstanou pouze kasina, kam můžou pouze lidé registrovaní na pas nebo občanku. Například pro Prahu 1 se nic nemění, protože herny zrušila už v roce 2013 a nechala si pouze kasina.

Podobná situace je i v Praze 3, kde město nahrazuje ztráty z provozu z vlastního rozpočtu. „Vzhledem k tomu, že se množily stížnosti a tato kasina neprovozovala živou hru,“ říká Vladislava Hujová z TOP 09.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí pražského zastupitelstva mluvili Andrej Čírtek, sekretář a mluvčí Unie herního průmyslu a analytička ČRo Marie Bastlová

Podle Petra Vrzáně z Asociace provozovatelů heren může Praha tímto přijít až o 300 milionů korun ročně, Podle něj jde o zásah do svobody podnikání.

„Jsou tam dlouhodobé nájmy, dlouhodobé smlouvy. A toto je náhlá smrt, která navíc nerespektuje už ustálenou judikaturu Evropského soudního dvora.“

Asociace chce proto bránit provozovatele u soudu.

Pražští zastupitelé ruší všechny herny, povolena zůstane jen stovka kasin

Číst článek

„Jasným výsledkem rozhodnutí bude, že Praha přijde o podstatnou část daňového výnosu z tohoto podnikání o objemu stovek milionů korun,“ míní Andrej Čírtek sekretář a mluvčí Unie herního průmyslu.

„A zároveň část segmentu heren nahradí nelegální, černé podnikání buď formou uzavřených klubů, nebo formou kvízomatů.“

Podle Čírtka je v pořádku princip regulace nabídky loterií podle dopadu na veřejný pořádek. Rozhodnutí zastupitelstva se však prý o něco podobného neopírá.

„Došlo v celku k náhodnému výběru uzavřené skupiny provozoven. Svým způsobem vyhláška nerozhodovala o veřejném pořádku, ale byla to svého druhu licence, kdo může v Praze podnikat a kdo nemůže.“

„Dopad na veřejný pořádek u konkrétní herny, nebo konkrétního kasina, vůbec nikdo nezkoumal,“ kritizoval Andrej Čírtek.

mkp, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme